promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató dolog került elő a föld mélyéből Új-Zélandon, és nem ez az első az emberiség történelmében
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A műtárgy, amelynek megannyi előzménye van, valami elképesztő.

Manapság már számtalan tudományág foglalkozik azzal, hogy a Földön vagy éppen a történelemben eltérő helyen és időben megjelenő ábrázolások, műtárgyak és mindennapi használati tárgyak között összefüggéseket keressenek, a közös, összekötő kapcsolatokra hívják fel a figyelmet. És persze ebből a szempontból jönnek elénk az olykor böszmén hihetetlenül hangzó összeesküvés-elméletgyárak is.

Nem kell messzire mennünk, hiszen az egyiptomi, a kínai vagy éppen a dél-amerikai piramisok kapcsán is rengeteg teória létezik, ezek közül talán az egyik legismertebb manapság, a Netflix-es közlés után meg végképp, amelyben egy ősi civilizációról, mint az emberiség tudástá összekötő kapocsról beszél a gondolat kiötlője, Graham Hancock. A dokumentumsorozat címe pedig az, hogy Ősi apokalipszis.

Az emberiség történelmével kapcsolatban máig a tudományon kívül álló toposz a földönkívüli beavatkozás teóriája, az istenek csillagok közötti jelenléte. És ezzel kapcsolatban nagyon sokszor hoznak fel egy híres műtárgyat, amely Mexikóban található, a 19. század közepén találták meg, tehát akkor, amikor még tényleg nagyon közel állt a régészet ahhoz, mint amit az Indiana Jones-filmekben látunk. Pacal király sírjáról van szó, amelynek domborműve olyan, mintha az uralkodó egy űrhajót irányítana éppen. 

A tudomány természetesen többször is cáfolta mára feltételezést, mondván az űrhajósnak látott jelenet valójában egy bonyolult szimbolikával operáló ábrázolás, amely az ősi hitvilághoz kapcsolódik több szállal is.

Ám mint később kiderült, hasonló ábrázolások a világ több táján is vannak, az ősi Egyiptomból és Mexikó több részéről is előkerültek. Legutóbb pedig Új-Zélandon találtak hasonlót, amely Pourangahuát, egy ősi maori istent ábrázol, amint éppen megül valami fura szerkezetet. A maori hitvilág szerint ez egy szent madár, és az isten története gondosan utal a maorik eredetmítoszára is, elsőrorban pedig a megérkezésre reflektál, valamiféle honfoglalásra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás