promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mérgező múmiákat találtak, amik még az egyiptomi múmiáknál is több ezer évvel idősebbek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Halálos felfedezést tettek a tudósok Chilében, ahol már jóval az egyiptomiak előtt készültek múmiák.

Amikor valaki meghallja a múmia szót, akkor jó eséllyel egyből Egyiptomra, illetve Brendan Fraser remek kalandfilmjére gondol. Az emberek többsége Egyiptommal azonosítja a múmiákat, pedig már jóval előttük is voltak olyan népek, amik különböző módszerekkel próbálták megőrizni az örökkévalóságnak a halottaikat – sőt, voltak, akik az egyiptomiak előtt több ezer évvel is csinálták ezt.

Az egyiptomiaknál nagyjából 2500 évvel idősebb, körülbelül 7 ezer éves múmiákat találtak Chilében, ahol az első letelepedő lakosok közül sokan meghaltak, főleg fiatalon. Utólag kiderült, hogy ez arzénmérgezés miatt volt, de a nép egy idő után ellenállóbbá vált ezzel szemben, így ott maradtak, és többé már nem volt szükségük arra, hogy ilyen módon őrizzék meg az elhunytakat.

A 7 ezer éves chilei múmiák a mai napig mérgező arzénnal vannak tele, és annak idején agyaggal próbálták elérni, hogy ne romoljon drasztikus gyorsasággal a holttestek állapota. A Chinchorro nevezetű nép volt tehát az egyik első olyan közösség, ahol múmiákat hoztak létre – a módszerük pedig bevált, hiszen most is döbbenetesen jó állapotban vannak a maradványok a korukhoz képest.

A látványuk persze bizonyos szempontból hátborzongató, hiszen mégis csak holttestekről van szó, de mindenképp érdekes látni, hogy annak idején hogyan viszonyultak az emberek a halálhoz, és mit tettek azért, hogy a szeretteik minél tovább velük lehessenek, és ne érje őket baj.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás