promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Életre keltett múmiák: régészek lenyűgöző kincsre leltek - 115 éve nem láttunk hasonlót
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Óriási felfedezést tettek az egyiptomi régészek.

A múmiák és a fáraók rejtélye évezredek óta izgalomban tartja az emberiséget. A popkultúránkban manapság is reneszánszát éli például a Tutanhamon-őrület, és itt, Magyarországon is az egyik legnépszerűbb kiállítás a Szépművészeti Múzeumban található Ókori Egyiptom nevezetű tárlat. 

Izgalmas belegondolni, hogy a szemkápráztató templomok, szobrok, műtárgyak egykor százféle színben pompáztak. Példának okáért a piramisok sem éppen úgy néztek ki fénykorunkban, mint napjainkban. 

Régészek megdöbbentő felfedezést tettek az utóbbi hetekben, amikor is felszínre hoztak egy teljes, valódi színeiben tündöklő portrét egy múmiáról - több mint egy évszázada nem találtak hasonló leletet. Emellett egy temetkezési épületet, papiruszokat és koporsókat is találtak. 

Az egyiptomi kormány jelentette be az óriási hírt, miszerint régészek az egyiptomi Fayoum-ban leltek rá a lenyűgöző portékra. 1911-ben találtak hasonló leleteket egy római temetőben, méghozzá 146 múmiáról. Csupán 120 kilométerre Kairótól fedezték fel az elképesztő portrékat, amelyek a kormány szerint hihetetlen betekintést nyújthatnak a közel 2000 évvel ezelőtt élt emberek társadalmi, gazdasági és vállasi életkörülményeibe. 

A Fayoum-portrék az említett ősi közösségek leggazdagabb egyéneit ábrázolhatják. 

„Az alkotások kontextusát nem ismerjük, de pontosan tudjuk, honnan származnak, így akár többet is találhatunk a jövőben"

- nyilatkozott Basem Gehad, az ásatási projekt vezetője. 

A leletek között volt egyébként egy Aphrodité-szobor is, amely a görögök hatását tükrözi az egyiptomi művészetre. A felfedezett tárgyak a Ptolemaioszi korszakból származhatnak, Kr. e. 305-30 környékéről.

Forrás: Businessinsider.com

Forrás: Businessinsider.com

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás