Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Szertefoszlott a legenda Mátyás királlyal kapcsolatban, meghökkentő tényre derült fény a származásáról

Szertefoszlott a legenda Mátyás királlyal kapcsolatban, meghökkentő tényre derült fény a származásáról

Tech & Tudomány

Szertefoszlott a legenda Mátyás királlyal kapcsolatban, meghökkentő tényre derült fény a származásáról

Tech & Tudomány

Promotions 12:12

A Hunyadiak magas rangú felmenőjéről van szó.

A 15. században uralkodó Hunyadi Mátyás talán a leghíresebb királya volt Magyarországnak, akit a népmondák az igazságos jelzővel ruháztak fel. Maga a nemesi família is sokat tett azért, hogy jobb fényben tüntesse fel magát a valódinál.

Már igen korán elterjedt például a pletyka, hogy Mátyás király apja, a törökverő Hunyadi János nem román/délszláv családból származik, hanem valójában Luxemburgi Zsigmond balkézről született fia lehetett. Anyja, Morzsinai Erzsébet valójában az uralkodó ágyasa volt, akit csak a látszat kedvéért házasították össze Vajkkal, Hunyadi János apjával.

A legfrissebb kutatások szerint azonban mindez csak mendemonda, a Magyarságkutató Intézet vizsgálatai szerint egyértelműen kizárható, hogy a Hunyadiak Luxemburgi Zsigmond családjával állnának rokonságban.

Mindezt az egyetlen fennmaradt, hitelesnek elfogadott csontmaradványokra alapozzák, amelyek Mátyás fiához, Corvin Jánoshoz, valamint annak gyermekéhez, Corvin Kristófhoz tartoznak, és a horvátországi Lepoglavában őrzik őket.

„A kapott adatok tükrében egyelőre annyi mondható el, hogy a Corvinok ősi európai genom összetételűek, azaz hasonlóságot mutatnak az európai neolit mintákkal, illetve a később a Kárpát-medencében élő népekkel, személyekkel. Ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy nagy biztonsággal kizárható az a legenda, amely a Hunyadiakat Luxemburgi Zsigmond családjával hozza kapcsolatba”

– idézte a sonline.hu hírportál a kutatókat. A megjegyzés persze még alaposabban alátámasztható lenne, ha megtalálnák Mátyás király földi maradványait Székesfehérváron, amire van esély, bár meglehetősen csekély.

Borítókép: Profimedia