promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sejtenek valamit a La Manche csatorna mélyén, eget rengető felfedezés volna

Sejtenek valamit a La Manche csatorna mélyén, eget rengető felfedezés volna

Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Legendás alakokhoz kapcsolódhatnak a leletek.

Meglepő lehet, de a legutóbbi jégkorszak vége előtt, vagyis mintegy 10 ezer éve a Brit-szigetek még össze volt nőve az európai kontinenssel. Aztán az olvadás következtében hatalmas mennyiségű víz tört át a mai Dover és Calais közt, pillanatok alatt elporlasztva a puha mészkőfalat, és így jött létre a La Manche csatorna.

Azóta élnek tehát a britek (illetve őseik) „kellemes elszigeteltségben”, jellemző, hogy az átjárónak is saját nevet adtak, náluk az természetesen English Channel, vagyis Angol-csatorna. A legkeskenyebb részén mindössze 34 kilométer széles átkelő hatalmas forgalmat bonyolít, különösen azóta, hogy egy közlekedési alagutat is fúrtak alá.

A La Manche szem előtt van ugyan, ám máig rengeteg titkot őriz. Nagyon úgy néz ki, hogy a jégkorszak végén áttörő víz nem mosott el rögtön minden szárazföldet, hiszen a legenda szerint három sziget is létezett egy darabig a brit partok mentén.

Ezek közé tartozhatott a legendás Avalon is, amelyet Artúr király nyughelyeként tartanak számon. Sokáig fiktív helyszínnek tartották, ám egyre több kutató van meggyőződve arról, hogy valós földdarabot jelölhetett.

Ugyancsak létezhetett valahol arrafelé Ictis szigete, hiszen még az ókori görög hajósok is hírt adtak róla. A terület igen gazdag volt ónban, ezért tartották számon még Európa távolabbi vidékein is. Nagyjából 2000 éve azonban eltűnt a történelemből, és azóta sem sokan fáradoztak a felkutatásával. Talán Avalonnal együtt ez is a La Manche mélyén nyugszik?

Tudósok szerint Krisztus előtt 2100 környékén a mai brit és ír szigeteken élő törzsek tértek át először a rézről a bronzeszközök használatára, márpedig ezt éppen az ónnak köszönhetően tehették meg. A bronz ugyanis a réz és ón ötvözete, az ottani emberek az alapanyagokat 90/10 százalékos arányban keverték.

Amikor Pütheasz görög utazó Krisztus előtt 325 táján erre járt, Ictis szigetén jelentős ónkitermelés és kereskedelmi tevékenység zajlott. Ma már sehol sem találják ennek nyomát a kutatók, ezért feltételezik, hogy a déli terület a víz alá süllyedt, és talán máig a La Manche őrzi a titkát.