promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló? A NASA ismeretlen repülő tárgyat fotózott a Marson, lázban égett az internet – majd hamarosan jött a kiábrándulás, a szakértők elmondták az igazságot
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hirtelen mindenki egyre gondolt, aki látta a felvételt.

Az elmúlt időszakban bizony nagyon sokszor megesett, hogy a NASA-nak, az amerikai űrhajózási hivatalnak magyarázkodnia kellett egy-egy fotó vagy videó láttán, amely a vörös bolygóról, a Marsról érkezett. Éppen a Curiosity vagy a Perseverance készítette, és valamiféle különös, különleges vagy furcsa természeti képződmény volt látható rajta. Persze első blikkre mindenki azonnal valami természetfelettire gondolt, de a NASA szakértő később mindent helyretettek.

A különböző természeti formáknak se szeri és se száma, ha a Marsról van szó, ezekből pedig nagyon sok válogatásvideó is van fent a YouTube-on.

Mégis mi a legutóbbi „észlelés”?

A Perseverance éppen a Jezero kráterből jelentkezett be egy friss fotóval, ami bizony azonnal lázba hozta az internet népét. A képen ugyanis úgy tűnik, mintha valami repülne az égen. Egy sötét tárgy tűnik fel a fotó sarkában, és többek között a Redditen is megosztva az alkotást nagyon sokan azonnal földönkívülieket kiáltottak.

Ám már több szaklap is elővette a képet a fantasztikus pletykákra válaszolva, így többek között a CNet is foglalkozott vele. Ők rámutatnak, hogy ez csupán egy mikroméretű szennyeződés a szenzoron, és a legtöbb egységnek van ilyen a szenzorán, ám csak akkor vehető észre, ha éppen egyszínű felületről készít képet az egység.

Hasonló képhiba már többször előfordult, ám a legtöbb esetben a NASA már úgy publikálja a fotókat, hogy ezektől megtisztítja azokat. Most azonban ez elmaradt.

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás