promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
27 ezer éves vírusokat találtak egy fagyott mamutürülékben, még most is komoly veszélyt jelenthetnek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szibériában találták meg a különleges, és egyben potenciálisan veszélyes leletet.

Rengeteg filmben foglalkoztak már azzal, hogy vajon mennyi titkot rejthetnek a jégsapkák, illetve a fagyott földrétegek. Ezek az alkotások általában horrorfilmek, hiszen szinte mindig valami félelmetes dolgot találnak bennük a kutatók – nos, most kivételesen a hollywoodi fantázia nem áll túlzottan messze a valóságtól, ugyanis tényleg egy bizonyos szempontból aggasztó dologra bukkantak a szakértők.

A francia Aix-Marseille Egyetem munkatársai éppen Szibériában kutakodtak, mikor ráleltek egy adag fagyott mamutürülékre, ami állítólag 27 ezer éve pihent ott háborítatlanul. Természetesen egyből elkezdték vizsgálgatni, hiszen a benne található anyagokból rengeteg információt ki lehet nyerni azzal kapcsolatban, hogy akkoriban milyen volt az élővilág – de olyan dolgokat is találtak benne, amik akár nagyon veszélyesek lehetnek.

Három, eddig ismeretlen vírus volt a fagyott mamutürülékben: Pithovirus mammoth, Pandoravirus mammoth és Megavirus mammoth névre keresztelték őket – utóbbinak kifejezetten hátborzongató a csengése, hiszen akárhogy is nézzük, egyáltalán nem hangzik jól valami, amit „megavírusnak” hívnak a szakemberek, hiába számít állítólag világrekordnak ez a felfedezés.

A tudósok szerint valóban elképzelhető, hogy ezek az új vírusok az emberre is veszélyesek lehetnek, ráadásul még nagyon keveset lehet tudni róluk. Szerencsére nem kell aggódni, hiszen biztos helyen van a lelet, viszont a szakértők eléggé aggódnak a globális felmelegedés miatt, hiszen ha emelkedik a hőmérséklet, akkor könnyedén felolvadhatnak olyan részek a bolygón, amik hasonló vírusokat rejtenek – ez pedig komoly következményekkel járhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás