promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy rabbi megerősítette, hogy ismeri az eltűnt frigyláda helyét, de döbbenetes dolgot művelt vele
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A csodás ereklye holléte tényleg ismert?

A frigyláda a zsidóság egyik legtitokzatosabb, legmisztikusabb tárgya, amelyről a Biblia is említést tesz. Az elbeszélés szerint Mózes készítette sittimfából és aranyból, és egyfajta fegyverként használhatták, de benne őrizték a Tízparancsolat két kőtábláját is, valamint mannát, és Áron kivirágzott vesszejét.

A csodás erejű ládát Salamon templomában őrizték, ám Krisztus előtt 587-ben, Jeruzsálem első elpusztításakor nyoma veszett. Úgy tartják, hogy Jeremiás próféta rejtette el, más verziók szerint viszont a babiloni seregek vitték magukkal.

Az első feltételezést erősíti meg Yehuda Getz rabbi visszaemlékezése is, aki állítólag maga is látta a különleges ereklyét. Mindez – érdekes egybeesés – nagyjából egy hónappal azután történt, hogy 1981-ben bemutatták a mozikban Az elveszett frigyláda fosztogatói című Indiana Jones-kalandfilmet.

A rabbit egy építkezésről hívták fel telefonon azzal, hogy egy nagyon különös dologra, egy nagyobb teremre bukkantak a Siratófal, vagyis a Heródes által újjáépített második templom udvarának nyugati fala alatt. A történet további részét a zsidó vallási tanító naplójából ismerjük.

Yehuda Getz izgatottan rohant a helyszínre, ám mielőtt belépett volna a kamrába, közel egy órán keresztül üldögélt a bejárata előtt, és folytak a könnyei. Sejtette, hogy valami nagyon fontosra bukkantak rá, ám azt is tudta, hogy az veszélybe sodorhatja az életét.

Végül összeszedte a bátorságát, és a Tikun Chácot éjféli imádságot mormolva haladt előre, a vallásos zsidók ezzel szokták siratni a szentélyeik pusztulását. A rabbi egy olyan helyiségbe jutott, amely 8 méter széles, 10 méter magas, és közel 30 méter hosszú volt, tele vízzel, sárral, szennyel.

Itt aztán talált egy újabb bejáratot, és ekkor már jobbnak látta szólni néhány főrangú rabbinak, illetve az izraeli vallásügyi miniszternek. Yehuda Getz csak az 1990-es években árulta el, nem sokkal a halála előtt, hogy a saját szemével látta a frigyládát a Templom-hegy alatt.

„Megerősíthetem, hogy ismerjük a láda pontos helyét”

– jelentette ki 1993-ban, alátámasztva azt a régi szóbeszédet, hogy az isteni eredetű tárgy sohasem hagyta el Jeruzsálemet. Előhozni azonban nem akarták, hanem feltehetőleg meghagyták az eredeti helyén, megvárva a nagy leleplezéssel a harmadik templom felépítését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás