promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy ősi jordán térképen Jézussal kapcsolatos jelet találtak, teljesen zavarba ejtő a dolog
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Krisztus életének egyik fontos mozzanatát jelölheti.

A két évezrede közénk érkezett, és az emberiséget a kereszthalálával megváltó Jézus életét viszonylag részletesen ismerjük a Biblia újszövetségi részéből. Az egyik fontos történet Krisztus megkeresztelkedését meséli el.

János volt az, aki sok-sok embert megkeresztelt már a Jordán folyó vizében, ezért természetesen Jézus is hozzá fordult. Pedig a Szentírás is úgy meséli, hogy nem lett volna szüksége rá, hiszen mindenkinél tisztább és igazabb volt. A megkeresztelkedése után kijött a vízből, és ekkor megnyílt az ég, Krisztusra pedig egy galamb szállt rá, és ekkor hangzott fel a híres isteni szózat a mennyből:

„Ez az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm.”

A történet kétségkívül megkapó, bár a hívek ezt is hajlamosak csupán szimbolikusan értelmezni. Pedig most izgalmas bizonyítékot találtak a Jordán folyóval kapcsolatban, amelyen Izrael és Jordánia osztozik, és a világ szent folyói közé sorolják.

Egy ősi jordániai térképen bukkantak rá egy olyan jelre, amely talán Jézus pontos keresztelkedési helyét jelölheti. Jelenleg a két érintett ország között vita folyik arról, hogy a Megváltó melyik oldalról lépett a folyó vizébe.

A jordánok szerint a főváros Ammántól egy órányira lévő Al-Maghtas a hiteles helyszín, míg az izraeliek szerint természetesen a nyugati part az eredeti, amely Ciszjordániában (vagyis palesztin területen) található, a Qasr el Yahud nevű részen.

Most azonban egy ősi madabai (jordán) térképen felfigyeltek a hal szimbólumára, amely a korai keresztények óta számít Jézus jelképének. A térkép valójában egy 6. századi padlómozaik, amely a Szentföldet ábrázolja. Egészen elképesztő részletességű, mert 150-nél is több város, falu és egyéb hely van megjelenítve rajta.

Az a furcsaság rajta, hogy a Holt-tenger közelében halakat ábrázoltak a Jordán folyó vizére rajzolva. A tenger viszont nem véletlenül kapta a „holt” nevet, ugyanis a magas sótartalma miatt lényegében semmi nem él meg benne – hal biztosan nem.

A kutatók ezért gondolják úgy, hogy a szimbólum csakis Jézus keresztelkedési helyét jelölheti, és ez a Béthabara nevű hely, amely egyébként a Bibliában is szerepel. Ez pedig ma jordán oldalon található, így erős érv szól a jordánok „győzelme” mellett.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás