promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajmeresztő dolgot hoztak kapcsolatba Mátyás királlyal, ezt az iskolában biztosan nem hallottad
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az uralkodó meglehetősen furcsa tudós népséggel vette körbe magát.

Hunyadi Mátyás a 15. század második felében ült a trónon, és a Mohács (illetve a török hódoltság) előtti egységes Magyar Királyság utolsó nagy uralkodójaként tartjuk számon. Művelt volt és a mai értelemben véve felvilágosult, aki persze mégsem tudta teljesen függetleníteni magát kora viszonyaitól.

Az ő udvarában is megjelentek a csillagjósok és alkimisták, akik csak félig-meddig voltak tudósoknak tekinthetők, többnyire szemfényvesztő sarlatánként kápráztatták el közönségüket. A német Regiomontanus a becsületesebbek közé tartozott, bár 1468-ban ő is a csillagok állásából próbálta megállapítani, hogy mi okozta Mátyás makacs betegségét.

Akkor szívgyöngeségre tippelt, de nem ő volt az egyetlen, aki megpróbált így diagnózist felállítani. Antonio Torquato ferrarai orvos állítólag megjövendölte a királynak Luther felbukkanását, sőt a Dózsa-féle parasztlázadást is, míg Filippo Valori hosszú életet jövendölt neki. Amikor Mátyás 1490-ben, mindössze 47 esztendősen elhunyt, akkor pedig egy ellenségesen közbeékelődött csillagzattal magyarázta mindezt – olvasható a Ponticulus Hungaricus nevű oldalon.

Az asztrológusoknál talán érdekesebb az alkimisták tevékenysége, akik szüntelenül a bölcsek kövét keresték, amelyet az örök élet forrásának tartottak, illetve megpróbáltak aranyat készíteni értéktelenebb fémekből. Állítólag maga Mátyás is kísérletezett efféle dolgokkal, és nem is eredménytelenül.

„Különös az az arany, amelyet Mátyás magyar király készített. Húsz rész ezüstből egy rész aranyat csinált… Ezzel Mátyás király igen tökéletes aranyat készített, s ebből Madonnás dukátokat veretett. Ez az arany, noha valamivel keményebb a másiknál, mégis tökéletesebb, s a velencei zecca ki is próbálta, és kiváló aranynak találta”

– olvasható egy franciaországi kéziratban. Mindezzel együtt feltételezhető, hogy Mátyás maga aligha hagyhatott hátra egy efféle döbbenetes receptet, talán valami vándor alkimista fogta rá utólag, hogy a magyar királytól kapta, hogy a saját hitelességét növelje vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás