promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan dolgot találtak az egyiptomi fáraó sírjában, ami nem a Földről származik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztő lelet, amelynek még mindig van utóélete.

Tutanhamon nem volt kiemelkedő uralkodó több ezer évvel ezelőtt Egyiptomban, a fáraó fiatalon halt meg, csupán 19 éves volt, amikor elhunyt, így pedig nagyon nem is volt ideje, hogy kiteljesítse uralkodását és életművét. Ám ezek ellenére Tutanhamon manapság a leghíresebb egyiptomi uralkodó, ha az ókorról és a Nílus menti óriási királyságról van szó, szinte biztos, hogy az ő neve ugrik be mindenkinek. Hírnevét pedig annak köszönheti, hogy az övé az egyetlen fáraósír, amely épségben fennmaradt.

Ráadásul rengeteg kincset is rejt, felfedezése pedig arra a romantikába hajló, és gyakran megfilmesített (Indiana Jones, A múmia) időszakra nyúlik vissza, amely még a régészet és a kincsvadászat fénykora volt. Howard Carter 1922-ben bukkant a kincsekkel teli sírra, amelyben elképesztő dolgokat találtak még a fáraó szarkofágján kívül is. És a sztori itt még nem ért véget, hiszen pár nappal ezelőtt újabb bejelentés jött, miszerint megeshet, hogy Tutanhamon sírja rejt valami sokkal gigantikusabb dolgot is, erről részletesen itt írtunk:

A sírból rengeteg érdekesség került elő, de mindegyik lelet mellett kiemelkedett két nagyon fontos is. Az egyik Tutanhamon halotti maszkja, amely azóta is megosztja a szakértőket, ugyanis sokak szerint ez nem is a fáraó számára készült, és így inkább egy női arcot ábrázol. Sok tudós szerint a maszk inkább Tutanhamon mostohaanyjának, Nofertitinek készülhetett.

Ám van még egy sokkal érdekesebb lelet is a sírban, egy tőr, amely olyan anyagokból is áll, amelyek a Földön nem találhatók meg. A díszes fegyver ugyanis vasmeteoritból készült, így sok kutatót azóta is érdekel, hogy készülhetett el, honnan érkezhetett Egyiptomba. A legfrissebb kutatások szerint még Tutanhamon nagyapja kaphatta azt, méghozzá Egyiptomon kívülről, a feltételezések szerint a mezopotámiai Mitanniból érkezhetett a piramisok és a fáraók földjére.

Amúgy a kutatóknak korábban az tűnt fel a fegyverrel kapcsolatban, hogy vasból készült, holott a vaskor csak 600 évvel később köszönthetett be a Földön, ráadásul teljesen ellenállt a rozsdának is az anyag. Érdekesség, de több felirat is hivatkozik a tőrre úgy, mint egy fémre az égből. Így később a szakértők még a meteorit helyére is rábukkantak, amelynek anyagából elkészülhetett a fegyver.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás