promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetést adtak ki a bankok – veszélyes internetes bűnözők a pénzedre hajtanak, akiket így tudsz kicselezni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Magyar Bankszövetség és a rendőrség is összefogott, hogy segítsenek felismerni az internetes csalókat Magyarországon.

A digitális világban mindig résen kell lenni, de alapvető szabály, hogy ne adjuk ki az adatainkat ismeretleneknek. A hackerek rengeteg átverést alkalmaznak, hogy megszerezzék tőlünk ezeket, és visszaéljenek vele.

A legtöbb kiberbűnöző arra megy rá, hogy valamilyen módszerrel kicsalja a bankkártya adatainkat. Na, ez az, amit mindenképpen hét lakat alatt kell őriznünk. A bank sem telefonon, sem e-mailen nem fogja ezt elkérni tőlünk, szóval ne dőljünk be neki.

A BRFK és a Magyar Bankszövetség ma délelőtt tartott egy sajtótájékoztatót, amiből az derült ki, hogy világon egyetlen napon több millió hackertámadás zajlik, és Magyarországon is igen magas ez a szám. Az előadást Farkas Péter, Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője, illetve Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség főtitkárhelyettese tartották.

A Pénzcentrum is felhívja a figyelmet a beszámolójában, hogy mindenki érintett lehet, akár laptopttal, akár mobiltelefonnal kapcsolódik a világhálóra. Az ártalmatlan, de idegesítő reklámlevelektől a komoly támadásokig, amelyek célzottan a pénzünket akarják elvenni, minden percben leselkedik ránk a veszély.

Arra is érdemes figyelni, hogy soha ne nyissunk meg olyan fájlmellékleteket, amelyeket nem várt, vagy amelyeket ismeretlen személyektől kaptunk. Még Messengerben is érdemes rákérdezni a saját ismerősünknél, ha gyanús linket küldött nekünk, mivel lehet nem ő volt. Egy egyszerű kérdés, és lehet már meg is kíméltük magunkat attól, hogy egy vírus teljesen tönkretegye a rendszerünket.

A sajtótájékoztatón a szakemberek megemlítették, hogy az idei év első felében 1100 darab internetes csalás történt, meghaladva az 1,6 milliárd forintos kárértéket.

A szakemberek kiemelték:

  • Állítsunk be a telefonunkon, laptopunkon több lépcsős azonosítást
  • Használjunk erős jelszavakat - számok, kisbetű, nagybetű és írásjel egyaránt legyen benne
  • Ne legyen jelszavunk egyértelmű - különösen, mert sokan ugyanazt a jelszót sok helyen használjuk egyszerre, így elég, ha illetéktelenek egyszer meglátják
  • E-mailben SOHA ne adjunk meg jelszavakat
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás