promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Hihetetlen felfedezés - jobban megragad bennünk egy feladat, amit be sem fejeztünk. De vajon miért?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A viselkedéstudomány nevesíti azt a jelenséget, amit munkánkban és a magánéletünkben is tapasztalhatunk, ha nem végzünk el egy feladatot. A Zeigarnik hatás szerint addig foglalkoztat minket folyamatosan egy dolog, amíg azt meg nem oldjuk.  

Ez azt jelenti hogy egy feladat sokkal jobban rögzül a memóriánkban, amíg azt el nem végezzük és csak akkor kezdődik el a felejtés, amikor azt véglegesen befejeztük. Azt gondolhatnánk első hangzásra, hogy ez milyen jó és mostantól félbehagyhatunk bármit. Pedig ez bizony veszélyes munkánk sikerére.

A munka memória elmélete szerint, a későbbiekben is sokkal jobban emlékszünk olyan feladatokra, amelyeket csak megszakításokkal tudtunk elvégezni.

Ez azért rossz, mert ronthatja a munkavégzésünk hatékonyságát, hogyha több félbeszakított, nem befejezett feladat terheli az elménket és folyamatosan kattog rajta az agyunk.

Amikor nincs időnk egy adott munkát befejezni, ha belekezdünk rögtön egy másikba, akkor bizony az előző munkánk könnyen kárt szenvedhet azon okokból, hogy folyamatosan kattog az agyunk még a korábbi feladaton és nem ad teljes teret a tudatunk az új feladatnak.

Másnéven úgyis nevezhetjük ezt a jelenséget, hogy a meg nem oldott problémák bizony hazakísérnek bennünket és ott motoszkálnak a fejünkben. De ez nemcsak a szakmai életünkre, de a család életünkre, a kikapcsolódásra és a pihenő időnkre is hatással lehet.

Na de hogyan kezeljük ezt a problémát?

Elsősorban próbáljunk meg minden feladatot elvégezni és befejezni. Természetesen az élet nem ilyen, nem tudunk mindig minden feladatnak a végére járni, ezért, hogyha valamit félbe szakítottunk, akkor nyugtassuk meg az elménket azzal, hogy nincsen semmi probléma.

Készítsünk egy ütemtervet, hogy mikor fogjuk a feladatunkat befejezni, ezáltal teljesen rá tudunk fókuszálni az új feladatra anélkül, hogy az előzőt teljesen befejeztük volna.

Listázzuk a fejünkben a feladatokat, írjunk róla jegyzetet, rögzítsük őket feladatlistában.

Mielőtt befejezzük a napot vagy a munkánkat, nézzük át a listánkat, rögzítsük az elvégzett feladatokat, ez elégedettséget okoz bennünk. Tervezzük meg a másnapot, így megnyugtatjuk az elménket és több esélyünk van éjszaka a pihenésre és a regenerálódásra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás