promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Szeretsz tévé előtt elaludni? Lehet, hogy nem is olyan rossz ötlet
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberek 90 százalékának az elalvás előtti rutinhoz hozzátartozik az esti tévézés. De milyen hatással lehet a testedre és az agyadra a televízió előtti szundikálás?​

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy a hálószobában bekapcsolt tévével való alvás „kockázati tényező lehet a súlygyarapodásban, a túlsúlyban és az elhízásban". A jelentés készítői több, mint 43 ezer nő adatait elemezték a tanulmányhoz. A jelentésben azt írták, hogy az éjszakai mesterséges vagy nem természetes fénynek való kitettség csökkentése „hasznos lehet az elhízás megelőzésében”.

A háttérzaj segíthet gyorsabban elaludni

Csak és kizárólag akkor segíthet a tv előtti alvás, ha olyan a hangerő, amely elnyomja a cikázó gondolatokat azok fejében, akik hajlamosak „agyalni” lefekvéskor. Ez a fajta környezeti zaj csökkentheti az elalváshoz szükséges időt.

Ráadásul egy már többször látott TV-epizód vagy film a kényelem érzetét keltheti, így könnyebb az elalvás.

Az alvás minősége azonban könnyen sérülhet. Ha bekapcsolt tévével alszunk el, az elektronika kék fénye megzavarhatja az alvás minőségét azáltal, hogy elnyomja a melatonin termelődését, amely hormon szabályozza az alvási/ébrenléti ciklust. És késleltetheti az elalvást, vagy az elalváshoz szükséges időt.

Kutatók szerint, ha már tévézünk, televízión keresztül tegyük, és ne táblagépen vagy telefonon keresztül, ami közvetlenül az arcunk előtt van, így csökkenthetjük a kék fény mennyiségét. Egy másik lehetőség lehet, hogy elfordulunk a képernyőtől, és csak a hangot hallgatjuk.

Ügyeljünk arra, hogy ne váljunk túlságosan függővé a tv-től, ha az elalvásról van szó. Ez azért is fontos, mert ha netalántán nincs tv ott, ahol alszunk, akkor a kialakult függőség miatt esélyünk sem lesz elaludni.

Az egyik stratégia az lehet, hogy lassan visszaszorítjuk a tévéhasználatot, és új, megnyugtató lefekvés előtti magatartásformákat vezetünk be, mint például az olvasás, a meditáció vagy a naplóírás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás