promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sok millióan vannak életveszélyben azért, mert egy embertársunk 60 ezer éve lefeküdt egy neandervölgyivel

Sok millióan vannak életveszélyben azért, mert egy embertársunk 60 ezer éve lefeküdt egy neandervölgyivel

Tech & Tudomány

Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A genetikai mutáció a tüdőt tette érzékenyebbé a fertőzésekre.

Az emberiség az utóbbi évek legnagyobb kihívásával szembesült a koronavírus-járvány globális elterjedésével. A pandémiát bő kétéves küzdelem árán talán sikerült legyőznünk, és a kutatók most arra is rájöttek, hogy miért volt a kórokozó bizonyos emberekre sokkal veszélyesebb, mint másokra.

A neandervölgyi ember 200–250 ezer éve jelent meg a Földön, majd 40 ezer éve kihalt, pontosabban beolvadt az északra hatoló Homo sapiens sapiens alfajba, vagyis a modern emberbe. A génjeink 1–4 százaléka tőlük származik, például a világosabb bőrszínt, valamint a hízásra való hajlamot is nekik köszönhetjük.

Úgy néz ki, hogy jelentős számú embertársunk a neandervölgyiektől kapta azt a gént is, amelynek birtokában kevésbé voltak ellenállók a koronavírussal szemben. A szakértők még azt is meg tudták állapítani, hogy nagyjából 60 ezer éve történt az a szexuális aktus, amely révén a modern ember hozzájutott ehhez a nem várt „ajándékhoz”.

A szóban forgó gén olyan genetikai módosulást eredményezett, amelynek következtében a tüdő érzékenyebbé vált a fertőzésekre. Sok millió covidos tehát azért halhatott meg, mert az egyik ősünk meggondolatlan szerelembe esett egy neandervölgyivel?

Lényegében tényleg erről van szó, egyetlen egyed képes akár a teljes populációra kiható változásokat eredményezni. Elég csak a kék szeműekre gondolni, köztudott, hogy a ma a világon élő összes ilyen embertársunk attól az ősünktől örökölte ezt a tulajdonságot 6–10 ezer éve, aki egy genetikai mutáció, pigmenthiány következtében lett kék szemű.

„Gondoljunk bele, ez tényleg egyetlen, fajok közötti szexuális aktus és egyetlen gyermek miatt alakult így”

– mutatott rá az angol James Davies professzor is arra, hogy sok embertársunk egy genetikai probléma miatt vált a világjárvány áldozatává. Erről egyébként már 2020-ban voltak sejtéseik a szakembereknek, az újabb vizsgálatok pedig alátámasztották a feltételezést.

A neandervölgyiek jellemzően 20–25 fős csoportokban éltek, és sokkal fejlettebbek voltak annál, mint amit korábban feltételeztek róluk. Amikor belebotlottak a Homo sapiens képviselőibe, valószínűleg nem érzékelték, hogy azok eltérő (al)fajhoz tartoztak, és boldogan párosodtak velük.

Borítókép:  Profimedia

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás