promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Újabb nagy felfedezés: a neandervölgyi emberek egészen mások lehettek, mint gondoltuk
Borítókép:  PixaBay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy évtizedek óta tartó vita dőlt el egy új tanulmány által, amely bebizonyította, hogy a neandervölgyiek képesek voltak a homo sapienshez hasonló beszédet produkálni.
 

Neandervölgyi „unokatestvéreink” koponyacsont-szerkezetének részletes elemzése és digitális rekonstrukciója alapján a tudósok megállapították, hogy a vitatott besorolású emberféle tagjai képesek voltak hallani és előidézni a modern emberek beszédhangjait.

„Az eredmények szilárdan és egyértelműen mutatják, hogy a neandervölgyiek képesek voltak az emberi beszéd észlelésére és előállítására. Ez egyike azon kevés, jelenleg folyó kutatási vonalnak, amelyek fosszilis bizonyítékokra [megkövesedett emberi maradványokra] támaszkodva tanulmányozzák a nyelv evolúcióját, amely az antropológia közismerten trükkös területe.”

– mondta el Rolf Quam paleoantropológus, a Binghamton Egyetem munkatársa.

Hogy valóban beszéltek-e egymással, egyelőre továbbra is rejtély maradt. Összetett viselkedésük azonban arra utal, hogy képesnek kellett lenniük a kommunikációra, ezt azonban nagyon nehéz bebizonyítani.

Az első lépés mindenesetre megtörtént azáltal, hogy bebizonyosodott, a neandervölgyiek képesek lehettek a beszédalapú kommunikáció optimális tartományában előállítani és érzékelni a hangokat 

– írja a sciencealert.com.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás