promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: biztos, hogy meg fog lepni, hogy mi a siker kulcsa
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A viselkedéstudomány azt a jelenséget, amikor az emberek nagyobb elvárások esetén jobb teljesítményt nyújtanak, Pygmalion hatásnak nevezi.

Nagyon tud motiválni bennünket, ha van valaki a környezetünkben, aki inspirálólag hat ránk, akire felnézünk, akit tisztelünk munkásságáért és ezeknek az embereknek szeretünk megfelelni. Miközben küzdünk a megbecsüléséért, valójában jobban teljesítünk, mint enélkül.

Sokkal keményebben dolgozunk, kreatívabbak vagyunk, könnyedebben győzzük le az elénk gördülő akadályokat és szinte nincs számunkra lehetetlen. Ez bizony a siker kulcsa.

Így lesz egy viselkedéstudományi hatásból önmegvalósító jóslat: ha valaki hisz bennünk és abban, hogy sikerül megvalósítani céljainkat, ilyenkor kitartóan dolgozunk és jól teljesítünk, ami kimagasló  eredményt hoz és valóban ott lesz a siker.

De ennek az ellenkezőjét is érdemes pszichológiailag megvizsgálni, hiszen, ha például egy gyermek el van kényeztetve és nem támasztanak felé korához mérten megfelelő elvárásokat, akkor Pygmalion hatás hiánya lép fel, amivel érdemes foglalkozni.

Ilyen helyzetet eredményez, amikor egy gyermeket elkényeztetnek és nem találkozik az életkorának megfelelő elvárásokkal és így az okos, tehetséges gyerek „tunyasága” miatt alul teljesít, emiatt rossz érzés lesz keletkezik benne és ez dominóként összedől.

A pályakezdőknél is megfigyelhető a fordított Pygmalion hatás, ugyanis, ha nem megfelelően kezelik a beilleszkedésüket, akkor bizony betanulásuk folyamata nem lesz hatékony és csalódást fognak átélni, ami vissza fogja őket a fejlődésben.

Nyugodtan támasszunk pozitív elvárásokat, mivel ezek segítik a fejlődésünket, csak ebben is mint, mindenben meg kell találni az egészséges egyensúlyt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás