promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perces tudomány: tudtad, hogy pszichológiai oka van, hogy kritizálunk másokat?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A viselkedéstudomány arra a következtetésre jutott, hogy saját cselekedeteinket teljesen másképp értékeljük, mint másokét.

Mi is valójában ez a pszichológiai folyamat?

Egy alapvető szociálpszichológiai hiba, hogy azt gondoljuk másokról, hogy a viselkedésük a személyiségükből fakad. Bezzeg saját viselkedésünk magyarázatára azonban mindig találunk külső okokat és miérteket. Könnyebben felmentjük magunkat, míg mások felett egyből ítélkezünk.

Vegyünk egy példát: Ha valaki elkésik, akkor egyből pontatlannak, felelőtlennek tituláljuk, ha pedig mi késünk, akkor nem vagyunk már ilyen szigorúak, hiszen dugó volt, nem találtuk a kulcsunkat, és lerobbantak előttünk.

Erre a tudományos magyarázat, hogy mások viselkedését a belső viselkedésüknek tulajdonítjuk, míg saját viselkedésünket külső tényezők által befolyásoltnak. Ezt cselekvő-megfigyelő hatásnak nevezzük.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor saját és mások viselkedésének okait vizsgáljuk, akkor másoknál csak a „látható” okokra figyelünk és az alapján azonosítjuk őket. Saját magunk tekintetében pedig bármilyen tényezőt értékelünk és sokkal elnézőbbek vagyunk.

Egy példával szemléltetve, ha valaki elesik edzés közben az esetlen, ha mi esünk el akkor a cipő vagy a pálya oka.

Ez a fajta torzítás sokszor veszélyes lehet szociális kapcsolatainkban, főleg, ha partnerek nem egyenrangúak. Egy munkahelyi viszonyban hátrányos megkülönböztetésnek minősül, ha a vezető a munkatárs teljesítményét személyes gyengeségnek minősíti és nem veszi figyelembe az esetleges külső tényezőket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás