promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha a Föld a mennyország, akkor ez az ikertestvére a pokol – elképesztő felfedezést tett a NASA
Borítókép:  HubbleESA
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A NASA felfedezett egy Földszerű bolygót, amelyről azt gondolják, hogy lávaóceánok borítják, és eső helyett is láva esik.

A NASA híres James Webb távcsövével a tudósok várhatóan közelebbről is megvizsgálhatják az 55 Cancri E-t, egy láva borította bolygót, amely közelebb kering központi csillagához, mint a Merkúr a Naphoz.

Ami igazán különleges, hogy állítólag a különleges bolygó felszíne felmelegszik, megolvad, sőt, napközben elpárolog, nagyon vékony légkört képezve. Este a gőz lehűl és lecsapódik lávacseppeket képezve, amelyek visszahullnak a felszínre, majd újra megszilárdulnak, amikor leszáll az éj.

A kutatási eredmények segítenek a tudományos közösségnek jobban megérteni a Földünk eredetét.

„Fantasztikus új perspektívákat adhat nekünk ez a Föld-szerű bolygókról általában. Segít elképzelni, milyen lehetett a korai Föld, amikor olyan meleg volt, mint az ezen hasonló bolygók ma”

- idézte az indy100.com Laura Kreidberget, a német Max Planck Csillagászati Intézet munkatársát.

A kutatók azt remélik, hogy James Webb teleszkóp jelentősen  tovább fog működni az előre jelzettnél, és még sok hasonló felfedezést tehetnek vele.

Eric Smith, a NASA Webb-programjában dolgozó tudós szerint egy hihetetlenül izgalmas időszaka következik az univerzumunk felfedezésének.

Az biztos, hogy rengeteg olyan bolygót fedezhetünk fel, amikről még az álmunkban sem gondoltuk volna, hogy létezhet. Itt a példa, hogy van olyan Földszerű bolygó, amin eső helyett láva hullik az égből. Pokoli, pedig egyszer a mi bolygónk is így nézhetett ki régen, ami most az emberiség számára a mennyországot jelenti.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás