promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlen! – Hova tűnt Bermeja szigete?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogyan tűnhet el egy sziget, melyet több száz évig feltüntettek a térképeken?

Bermeja szigetét először 1535-ben jelölték meg a portugál Gaspar Viegas térképén, de később már több spanyol atlaszon is feltűnt. Rejtélyes módon az 1800-as évek elején valahogy minden térképről elfelejtették, úgy, mintha egyszer csak a föld – vagy a Mexikói-öböl – nyelte volna el.

Ez a jelenleg nem létező, fantom sziget, ami a Yucatán-félsziget északi partjától nagyjából 100 km-re északnyugatra volt berajzolva a Mexikói-öböl több térképén, a 19. század óta egyszer csak szőrén-szálán eltűnt. Annak ellenére, hogy a 16. század neves spanyol térképészei a szomszédos szigetekhez viszonyítva pontosan elhelyezték, több, a sziget felkutatására indított expedíción sem akadtak a nyomára.

Hiába tűnt el a térképről és a föld színéről Bermeja, mexikói térképészek nem tudnak ilyen egyszerűen belenyugodni a sziget elvesztésébe, és továbbra is feltüntetik a mexikói térképeken.

De mi az oka annak, hogy Mexikó ennyire ragaszkodik egy fantom szigethez?

Ha továbbra is létezne Bermeja szigete, akkor az ország tengeri határai a Clinton–Zedillo megállapodás értelmében jócskán belenyúlnának a Mexikói-öbölbe, amely a régió legnagyobb olajtartalékait rejti. Bermeja óriási kincset jelentene Mexikónak, ha ismét létezne.

Természetesen több legenda is kering a sziget létezéséről és eltűnéséről. Van, aki úgy gondolja, hogy valaki csak egyszerűen elszámolta magát, és a sziget soha nem is létezett, de vannak geológusok, akik úgy vélekednek, hogy a sziget egyszerűen csak elmerült az évek során a tengerfenék átrendeződésének következtében.

Vannak azért meredekebb elképzelések is, többek között a mexikói képviselő, Elías Cardenas úgy gondolja, hogy Bermeját egyenesen a CIA robbantotta fel, és elsüllyesztette, azért, hogy a fentebb említett olajérintettség miatt rátehesse kezét a Hoyos de Dona olajmezőre.

Talán soha nem tudjuk meg mi az igazság, és hogy létezett-e valaha Bermeja szigete?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás