promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő római aranykincsre bukkantak a Balatonnál, az egész világon egyedülálló
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan császár idején készült, aki alig két évig uralkodott.

Valódi ritkaságnak számító ókori római aranypénzre bukkantak a közelmúltban a Balaton környékén. A lelőhelyet egyelőre nem árulják el, mert a szakemberek folytatni szeretnék az ásatást a további kincsek reményében.

A hódító rómaiak a Krisztus előtti 1. század utolsó harmadában jelentek meg a mai Magyarország területén, és szűk egy évszázad alatt létrehozták Pannonia provinciát. Természetesen belakták a Balaton környékét is, amit ők Lacus Pelso (vagyis sekély tó) néven emlegettek.

Az idén februárban megtalált aranypénz különlegessége, hogy Volusianus császár idején verték, vagyis valamikor 251–253 között. Az uralkodó a katonacsászárok közé tartozott, akiket gyakran merénylet által tettek el az útból, a fiatalember is csak ezért élt meg mindössze 22 életévet.

A kiváló állapotú, szinte verdei minőségű pénz 5 millió forintot érhet. Az egyik oldalát Volusianus arcképe díszíti, a másikon Libertas, a szabadság istennőjének alakja látható. Az aranyérme elképesztő ritkaság, remélhetőleg többet is találnak majd belőle. Mivel egyelőre csak egy bukkant fel a föld mélyéről, sajnálatosan az is előfordulhat, hogy valaki csak elvesztette, így nincs belőle másik.

„Ha így volt, az hatalmas veszteség lehetett az egykori tulajdonosának, hiszen óriási értéket képvisel”

– mondta el a megtaláló Varga Máté, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum régésze. Egy hajdani római települést feltáró ásatáson dolgozott éppen önkéntesekkel, akkor került eléjük a ritka aranypénz. Ugyanott egy fibulára, vagyis ruhakapocsra is rátaláltak.

A Volusianus-féle érme 5,6 gramm tömegű, 23 milliméter átmérőjű, és fémdetektor segítségével sikerült kiásni. Úgynevezett dupla arany, ami a középkori pénzeknél jóval nehezebb. A kaposvári múzeumban eddig csupán egyetlen római aranyérmét őriztek, az Valens császár idején készült a 4. században.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás