Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Két évig is elhúzódhat a covid? - Egyeseknek ilyen sokáig kell küzdeni a tünetekkel

Két évig is elhúzódhat a covid? - Egyeseknek ilyen sokáig kell küzdeni a tünetekkel

Tech & Tudomány

Két évig is elhúzódhat a covid? - Egyeseknek ilyen sokáig kell küzdeni a tünetekkel

Tech & Tudomány

Promotions 11:31

A covid 19 tünetei még két évvel később is kínoznak egyeseket.

Egy új tanulmány szerint a 2020 elején egy kínai kórházból hazabocsátott covidos betegek felénél két évvel később is jelentkezik legalább egy tünet.

Összességében, a betegség kezdeti súlyosságától függetlenül, a vizsgálatban részt vevő 2469 covid 19 túlélő fizikai és mentális egészsége javult az idő múlásával. A foglalkoztatottak közel 90 százaléka két éven belül visszatért a munkahelyére. Ám a túlélők egészségi állapota feltűnően rosszabb volt, mint az általános lakosságé két év után, és az utóhatásokból eredő tünetterhelésük meglehetősen magas maradt.

A jelentés szerint két év elteltével 55 százalékuk még legalább egy covid 19 utóhatás érzékelt. A fáradtság vagy az izomgyengeség volt a leggyakrabban jelentett tünet a vizsgálat során. Azoknál a betegeknél, akiknél a kritikus betegségük miatt gépi lélegeztetésre volt szükségük, két év után is magas volt a tüdőkárosodás aránya.

Az új felfedezések szerint a gyulladásos fehérjék mintázata a hosszú covidban szenvedő betegek vérében egy napon segíthet majd az egyénre szabott kezelésben.

A kutatók 55, hosszan tartó covid-fertőzésben szenvedő embert vizsgáltak meg, akik enyhe tünetekkel megúszták a koronavírust, de így is körülbelül kétharmaduk vérében magas volt a gyulladást okozó fehérjék szintje.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia