promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hogyan utazhatunk nyáron az Európai Unióban? - Változás jön az uniós covid-igazolványok használatában
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Június 30-án lejárnak az igazolványok.

Lejárnak az uniós Covid-igazolványok, de az Európai Parlament lépni akar az ügyben, hogy az állampolgárainak a szabad mozgáshoz való joga ne károsodjon. Így a június 30-én lejáró okmányokat egy évvel meghosszabbítják.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalás szerint az uniós védettségi igazolványok érvényességének meghosszabbítása mellett lehetővé tennék a tagországok számára, hogy új típusú antigénteszteken alapuló vizsgálati tanúsítványokat állítsanak ki.

A tagállamoknak kerülniük kell, hogy indokolatlanul korlátozzák a védettségi igazolvány birtokosainak szabad uniós mozgását. Ha mégis utazási korlátozások bevezetésére lenne szükség, azoknak a kockázatokkal arányosnak kell lenniük, és bevezetésük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb tanácsainak figyelembevétele mellett történhet meg.

Továbbá azt kérték az Európai Bizottságtól, hogy hat hónappal az igazolványok érvényességének meghosszabbítása után értékelje, hogy a vonatkozó rendelet fenntartása szükséges-e.

Az Európai Bizottság tehát javasolta, hogy az igazolványok 2023. június 30-ig legyenek érvényesek, valamint az engedélyezett antigéntesztek körének bővítését, és hogy a klinikai vizsgálatokban részt vevők részére is lehessen oltási igazolványt kiállítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás