promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült, hogy mitől lesz negatív a koronavírus teszted, ha beteg vagy
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre több a hamis negatív teszt.

Az omikron variáns sokkal fertőzőbb, mint a koronavírus korábbi változatai, egész háztartások és baráti társaságok betegszenek meg miatta. Ha egy személy covidos lesz, jó eséllyel mások is megfertőződnek az otthonában.

Az viszont furcsa, hogy sokszor csak egy-két embernek lesz pozitív a gyorstesztje, pedig a többiek is produkálnak tüneteket.

A gyors antigéntesztek a vírus egy adott változatának kimutatására szolgálnak. Amint az új változatok megjelentek, a tudósok azon töprengtek, hogy a későbbi mutációk befolyásolhatják-e a gyorstesztek azon képességét, hogy észleljék a folyton változó vírust. A kutatások szerint viszont a tesztek ugyanolyan jól működnek az omikronnál, mint a többi variánsnál. Viszont nincs még elég adat arra vonatkozóan, hogy a tesztek hogyan működnek az omikron alváltozataival.

Az omikronnak és alváltozatainak (például BA.2) fokozott az átvihetősége. Ezek a változatok olyan gyorsan terjednek, hogy sokan valószínűleg túl korán tesztelik magukat, mielőtt a vírus valóban elszaporodhatna a szervezetükben.

A másik elmélet pedig, hogy az omikron nagyobb mértékben van jelen a torokban, mint az orrban. Az omikronhullám csúcspontja alatt rengeteg ember osztotta meg tapasztalatait a Twitteren arról, hogy miként lettek pozitívak a torokból vett minták, miután az orrváladék negatív eredményt hozott.

Egyes tudósok pedig azt gyanítják, hogy az oltás csökkentheti bizonyos emberek orrüregeinek vírusterhelését. Lényegében előfordulhat, hogy az immunrendszerük már küzd a vírus ellen, és megakadályozza annak szaporodását (a gyorsteszteknek nagy vírusterhelésre van szükségük ahhoz, hogy pozitív eredményt produkáljanak), így ha nincs elég vírus jelen, a tesztkészlet nem észleli azt.

Tehát bár előfordulhat, hogy a tünetek első napján negatív teszteredményt kapunk, sokkal nagyobb az esélye, hogy a gyorsteszt néhány nappal később pozitív lesz, ha a vírus jobban el tud szaporodni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás