promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Halálos orosz alvásmegvonás-kísérlet: vajon mi az igazság?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az alvás létfontosságú szükségletünk. Na de mi történne, ha valaki egy hónapig nem aludna?

Mindenki tudja magáról, hogy milyen hatása van annak, ha néhány napig nem alszunk. Nem, nem napi két-három órás alvásról beszélünk. Arról beszélünk, hogy egy egész hónapig ébren maradunk. Bármely épeszű ember ugyanazt a választ adná: nem lehet kibírni ébren 30 napig. Amikor álmosak vagyunk, egy idő után úgy is automatikusan elszunnyadunk, bármennyire is próbálunk ébren maradni. Még a krónikus álmatlanságban szenvedő is elalszik egy bizonyos ponton. Érdekes elképzelni, mi történne, ha valaki tényleg ennyi ideig nem aludna. Nyilvánvalóan soha nem történt meg, de az interneten több olyan történet is fellelhető, amelyek szerint a múltban már végeztek kísérleteket a hosszú távú alváshiány hatásainak kiderítésére. A leghíresebb közülük az orosz alváskísérlet történet.

Mi az orosz alváskísérlet? Mi történne, ha valaki közel 30 napig nem aludna?

Ezt próbálta kideríteni egy kutatócsoport az 1940-es években. Ezt a katonaság által is jóváhagyott tudományos kísérletet egy kutatócsoport öt politikai fogollyal bonyolította le. 

Az első 15 napra egy gázkamrába zárták a kísérleti alanyokat.  A kamra levegőjébe olyan stimulánsokat adagoltak, ami nem engedte az alanyokat elaludni.  Azt mondták nekik, hogy kiengedik őket, ha 30 napig ébren tudnak maradni.

Az első napokban minden normálisnak tűnt. Az alanyok továbbra is beszélgettek egymással, és suttogtak a kutatóknak, akik folyamatosan figyelték őket a kamrán kívülről. Az ötödik naptól azonban a dolgok megváltoztak. A foglyokon stressz és paranoia jelei mutatkoztak. Abbahagyták a beszélgetést egymással, és csak néha suttogtak a mikrofonba.

A kilencedik naptól a dolgok rosszabbra fordultak. A fogvatartottak közül ketten rohangálni kezdtek a kamrában, és olyan hangosan üvöltöttek, hogy a hangszálaik elszakadtak.

A sikoltozás azonban hirtelen abbamaradt, majd kísérteties csend lett egy pár napon belül. A kutatók a legrosszabbtól tartottak, és úgy döntöttek felnyitják a kamrát, azonban a foglyok kérlelték őket, hogy ne engedjék őket szabadon. A tizenötödik napon kinyitották végül a kamrát, és elborzadtak. Az egyik fogoly meghalt.

Valamennyiük súlyosan meg volt csonkítva, húsuk leszakadt, hasuk felszakadt. Úgy tűnt, a saját húsukat is megették. Nem voltak hajlandóak elhagyni a kamrát, és olyan erővel küzdöttek, hogy visszakerüljenenk a kamrába, hogy alig lehetett őket lefogni. Szinte emberfeletti erejük volt.

Amikor megkérdezték őket, miért tették ezt magukkal, mindegyikük ugyanazt a választ adta: „Ébren kell maradnom”. A túlélő foglyok még a kamrából való eltávolításuk után is rendkívüli erőt, hihetetlen ellenállást mutattak a kábítószerekkel és nyugtatókkal szemben, kétségbeesetten próbáltak ébren maradni és könyörögtek, hogy ismét kapjanak serkentőgázt. A kutatók azt is felfedezték, hogy ha bármelyik alany elaludt, azonnal meghalt. A kísérlet végére minden alany meghalt, volt, akit a kutató lőtt agyon, mert nem bírta nézni a szenvedését.

Elképzelni sem tudjuk ezt a kísérletet, igaz? Nem is kell, ugyanis nem igaz.

Legalábbis ezt állítják. Azonban, amikor megjelent az interneten azonnal hihetetlen gyorsasággal terjedni kezdett és mindenki igaznak hitte. A kísérlet hitelességéről még ma is vitatkoznak, hiszen olyan részletesen ki van fejtve, hogy sokan úgy gondolják valóban megtörtént. Azért is hiszik el sokan, mivel a szovjet korszakban rengeteg embertelen titkos kísérletet folytattak az oroszok.

Az orosz alváskísérlet egy internetes horrortörténet, amely először 2010-ben jelent meg egy Wiki oldalon. A szerző ismeretlen, de a felhasználónevük Orange Soda volt. A Wiki egy olyan oldal, ahol a felhasználók az interneten talált tartalmat érdekessé, hihetetlenné, hátborzongatóvá vagy viccessé teszik. Még az orosz alváskísérlet interneten található képei is véletlenszerű böngésző által generált képek módosított változatai, tehát nem kell elborzadnunk nem volt ilyen kísérlet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás