promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Putyin megint kitalált valamit, titokzatos orosz katonai űreszköz állt Föld körüli pályára
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy olyan űrrepülőtérről bocsátották fel, amelynek sokáig a létezését is tagadták.

Az oroszok egy rejtélyes katonai űreszközt állítottak Föld körüli pályára a napokban. Természetesen rögtön megindult róla a találgatás, és a legtöbben persze attól tartanak, hogy valamilyen nukleáris fegyver hordozására is alkalmas lehet.

A legvalószínűbb ugyanakkor az, hogy valamiféle radaros kémműhold, amelynek az Ukrajna ellen vívott háborúban akarják hasznát venni. Április 29-én volt a fellövése, mégpedig egy szupertitkos akció keretében, amelyhez az új Angara 1.2 hordozórakétát használták.

Ennek 3,8 tonna a maximális kapacitása, vagyis ekkora terhet tud alacsony Föld körüli pályára juttatni. Oroszország persze hivatalosan nem kötött sok mindent a közvélemény orrára, csupán annyit, hogy a feljuttatott eszköz rendben elérte a tervezett pályáját.

Érdekesség, hogy az indítás arról a Pleszeck űrrepülőtérről történt, amely kifejezetten katonai célra készült el 1957-ben, mégpedig az R-7 interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelésére. A nyolcvanas évekig hivatalosan el sem ismerték a létezését, mostanában pedig Kazahsztán is rendszeresen használja, évi 115 millió dolláros bérleti díjat fizetve az oroszoknak.

A titokzatos radaros kémműholdról egyelőre tehát nem sokat lehet tudni, kiindulópontként viszont talán jó lehet, hogy 2018-ban és 2021-ben két katonai műholdat (EMKA-1 és EMKA-2) szintén innen bocsátottak fel, és azok képalkotásra voltak alkalmasak, nagy felbontással, közel valós idejű működéssel.

Az orosz tájékoztatás szerint kialakult a felbocsátott eszközzel a stabil kommunikáció, a fedélzeti rendszerek pedig megfelelő módon működnek. Ez nagy szó, mert a két említett korábbi műholdat feltehetőleg elvesztették. Most már csak az a kérdés, hogy ezt a mostani rendszert hogyan, mire tudják használni a hónapok óta dúló háborúban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás