promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Feladtuk a klímaváltozás elleni küzdelmet? Inkább alkalmazkodunk
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Összeült a klímatanács, és megállapították: a klímaváltozást nem lehet megállítani – meg kell tanulnunk együtt élni vele. De hogyan?

Február közepe van, amikor az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tagjai kéthetes megbeszélésre ülnek össze. A végén jelentésnek kell megjelennie a jelenlegi helyzetről. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) vezetője figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás hatásai sokkal nagyobbak, mint a hozzá való alkalmazkodásra tett erőfeszítéseink.

„Ha nem akarjuk tovább megfosztani magunkat saját megélhetésünktől, akkor ezentúl a klímavédelemnek kell a legmagasabb prioritást élveznie”

– követeli a WWF Németország környezetvédelmi szervezet képviselője.

Az IPCC már tavaly nyáron figyelmeztetett, hogy a Föld gyorsabban fog felmelegedni, mint azt korábban feltételezték. Az előrejelzések szerint 2030-ra 1,5 fokos hőmérséklet-emelkedés várható az iparosodás előtti időszakhoz képest.

Az új jelentések már nem a klímaváltozás megállításáról, hanem arról szólnak, hogy hogyan tudna a társadalom a legjobban alkalmazkodni.

Kiderült, hogy alkalmazkodási intézkedésekre van szükség – és lehet, hogy néhány szokásunknak is búcsút kell mondanunk. De ez nem jelenti azt, hogy az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét többé ne kellene csökkenteni.

Bizonyos folyóvidékeken vissza kell majd terelni a folyókat az eredeti medrükbe, hogy az árvíz el tudjon szivárogni. Helyre kell állítani az erdőket, mert a fák nemcsak a szén-dioxidot szívják fel, hanem szabályozzák a régió vízháztartását és élőhelyként is szolgálnak a fajok számára.

A klímavédelem és a fajvédelem tehát kölcsönösen függenek egymástól. A tudósok szerint a mezőgazdaság miatt még mindig rengeteg erdőt vágnak ki, így a szakértők számára egyértelmű, hogy életmódot kell váltani a hatékony klímavédelem érdekében.

A legtöbb intézkedés pénzbe kerül. De az éghajlatváltozás okozta károk is rendkívül költségesek. A világ szegényebb régiói különösen szenvednek ettől. A kutatók szerint a klímafinanszírozás is az alkalmazkodási intézkedések közé kell, hogy tartozzon. Különösen a gazdag országok építették fel jólétüket az éghajlat rovására, és történelmileg felelősek az éghajlatváltozás nagy részéért. 2009-ben ígéretet tettek arra, hogy 100 milliárd dollárral látják el a szegény országokat. 2020-nak a kulcsévnek kellett volna lennie, de elhalasztották 2025-ig.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás