Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Súlyos következménye lett a koronavírus-járvány miatti bezárásoknak - Van miért aggódnunk?

Súlyos következménye lett a koronavírus-járvány miatti bezárásoknak - Van miért aggódnunk?

Tech & Tudomány

Súlyos következménye lett a koronavírus-járvány miatti bezárásoknak - Van miért aggódnunk?

Tech & Tudomány

D. Szilvi 07:37

A halálos megbetegedések száma megszaporodhat, mivel a világjárvány az immunitás csökkenését okozta.

Az Egyesült Királyságban figyelték meg, hogy az agyhártyagyulladás B eseteinek száma a diákok körében meghaladta a járvány előtti szintet, amit az immunitás hiánya okozhat.

A B csoportba tartozó meningococcus baktériumok életveszélyes fertőzéseket okozhatnak, beleértve az agyhártyagyulladást és a szepszist. Vannak, akik meghalnak, míg mások maradandó fogyatékosságot, például agykárosodást szenvednek vagy elvesztik a végtagjukat. A járvány leküzdésére alkalmazott bezárások más fertőző betegségek eseteinek visszaeséséhez vezettek. Ezzel még az agyhártyagyulladások aránya is rekord alacsonyra csökkent tavaly szeptemberig.

Azonban az új jelentések szerint Angliában a meningitis B esetek száma az egekbe szökött a fiatalok körében. A növekedés különösen az egyetemi hallgatók között volt szembetűnő.

A jelentés így szól:

„2021 szeptembere és novembere között az invazív meningococcus megbetegedések száma nőtt, a serdülők/fiatal felnőttek B csoportjába tartozó megbetegedések pedig meredeken emelkedtek, és meghaladták a pandémia előtti szintet.”

A jelentés hozzátette, hogy az agyhártyagyulladásos esetek 41,5 százaléka a 15 és 19 év közöttiek körében fordult elő ebben az időszakban. A 15-19 évesek és a 20-24 évesek körében igazolt esetek 84,6 százaléka felsőoktatási intézménybe beiratkozott hallgató volt.

A szakértők szerint az alacsonyabb szintű immunitás lehet a felelős az esetek megugrásáért.

„Az alacsonyabb szintű immunitás hozzájárulhat a meningococcus-esetek számának meredek növekedéséhez az egyetemekre való visszatérést követően, azonban szerológiai vizsgálatra lenne szükség ezen a korosztályon az immunitás változásainak számszerűsítéséhez a Covid-19 világjárvány során.”

Bár a megbetegedettek száma még így is alacsonynak tekinthetők, a becslések szerint a bakteriális agyhártyagyulladás minden 10. esete végzetes, ezért komolyan kell venni.

Borítókép: Illusztráció/Profimedia

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria