promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Befellegzett a koronavírusnak? Ez lehet a megoldás!
Borítókép:  Pixabay / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mindennek van egy hátulütője, ez alól a koronavírus sem kivétel – felfedezhették a COVID-19 gyenge pontját.

A koronavírus már lassan két éve félelemben tartja a világot. Most azonban megtalálhatták a gyenge pontját, ami még nagy előnyünkre is szolgálhat. Az EurekAlerten írt arról, hogy az olyan légúti vírusok esetében, amelyek túlzott gyulladásos immunválaszt okoznak, egy vírusfehérje lehet a kulcs az elpusztításukban.

Az RSV vírusban, ha kiiktatjuk az úgynevezett NS2 fehérjét, a szervezet megsemmisíti a veszélyes testet még a túlzott gyulladásos reakció bekövetkezte előtt.

Erre a következtetésre jutottak a Washington Állami Egyetem kutatói, akik a SARS-CoV-2-höz hasonló vírusokra is általánosíthatónak vélik a jelenséget. Ebbe a kategóriába sorolható a COVID-19 vírus is, vagy az RSV, ami a levegőcserét végző tüdősejteket támadja és azokat vírustelepekként használja ki. Ha ellenőrizetlenül marad a vírusszaporodás, a légcserét végző sejtek rohamosan pusztulni kezdenek, ami kockázatos gyulladásos folyamatokhoz vezet, ezért alakulnak ki különféle tüdőbetegségek.

„A gyulladás eltömíti a légutakat, és megnehezíti a légzést. Ez az oka annak, hogy az ilyen hosszú távú és súlyos gyulladásos reakcióktól szenvedők tüdőgyulladást kapnak, és segítség nélkül nem tudnak lélegezni, majd a kórházban az intenzív osztályon végzik”

- mondja Kim Chiok, a kutatás vezetője. 

Az RSV, hasonló módon a koronavírushoz, a tüdőt gyengíti le leginkább. Évtizedek óta nem fordult elő, hogy ez a vírus ekkora járványt okozott volna hazánkban. A legveszélyeztetettebbek csoportjába tartoznak a kora- és újszülöttek, illetve a csecsemők, akiknél könnyebben alakul ki a kislégutak krónikus gyulladása, vagy rosszabb esetben tüdőgyulladás is.

Az amerikai kutatócsoport beazonosította az NS2 fehérjét, ami részt vesz az immunvédelem és a vírusfertőzés szabályozásának folyamatában.

A történetben azonban fontos szerepet játszik még egy fehérje: a Beclin1. Ez a sejtfehérje képes felismerni a veszélyt és kiiktatni azt. Az NS2 fehérje viszont csúnya módon gátolja a Beclin1 munkáját, ezzel teret adva a vírusnak a sejtben, hogy az vígan kihasználja azt, és átterjedjen a többire is. Ezért fontos megszabadulni az NS2-től, aminek hiányában a Beclin1 hatásosan képes elpusztítani a vírust. 

Már csak a terápiás szereket kell erre a célra kifejleszteni és a módszer alkalmazható lesz más légúti vírusokra, például a koronavírusra is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás