promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazugság terjed interneten a koronavírusról – már több mint 120 ezren megosztották
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Facebookon terjedő tartalom nagyon félrevezető, de mégis sokan egyetértenek vele.

Magyarországon januárban ismét elindították az oltási akciót. Ennek a második hetében több mint 142 ezer oltást adtak be három nap alatt – közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár.

György István emlékeztetett arra, hogy a januári oltási akcióban minden hét második felében, csütörtök és péntek délután, valamint szombaton 10 és 18 óra között várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Ezeken a napokon előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval lehet az oltást beadatni.

Közben nagyon oda kell figyelni arra, hogy honnan tájékozódunk, mert a közösségi médiában rengeteg álhír, és félrevezető tartalom kering a koronavírus járványról.

„Az összes oltás közül, amelyeket eddig ismertünk (szamárköhögés, diftéria, tetanusz, himlő, kanyaró, rubeola, mumpsz, hepatitis, agyhártyagyulladás, gyermekbénulás és tuberkulózis), még soha nem láttunk olyan oltást, amely után a betegség ugyanúgy fertőz, akkor is, ha teljesen be vagy oltva! Soha nem hallottunk olyan oltóanyagról, amely beadása után is továbbterjed a vírus maszkot kell hordani és távolságot tartani!”

- írták a bejegyzésben, amit már több mint 120 ezren megosztottak.

A lakmusz.hu portál hívta fel a figyelmet rá, hogy ez így teljesen félrevezető.

A Facebook-bejegyzés részben véleményt fogalmaz meg, és az igaz, hogy az elmúlt évtizedekben nem volt jellemző világszinten a távolságtartás és a maszkviselés, de ettől függetlenül számos tárgyi tévedés is van a szövegben, amelyek az AFP-nek nyilatkozó szakértők szerint nagyon megtévesztő – írja a lap.

A posztban szereplő védőoltások közül van olyan, amelyet már évtizedek óta használnak (vagy több száz éve a fekete himlő esetében), ráadásul mindegyik oltás eltérő hatékonysággal előzi meg a betegség továbbterjedését.

Az AFP által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy az olyan oltások, amelyek teljes védelmet nyújtanak a fertőzés és a betegség terjedése ellen, kifejezetten ritkák, szemben azzal, amit a bejegyzés állít. Az oltások fő célja, hogy kontroll alatt tartsák a betegségeket, és megvédjék az embereket a súlyos megbetegedéstől és haláltól, mondták el a szakértők.

A lenti videóban meg lehet nézni, hogy van-e chip a vakcinában, vagy hogy beavatkozik-e a koronavírus elleni oltás a genetikai működésünkbe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás