promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden megváltozhat? 35 év után elképesztő áttörés a csernobili atomkatasztrófa színterén
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hírek Csernobilból.

Létezik egy olyan technológia, amegy az első vizsgálatok után úgy tűnik, hogy képes a radioaktív elemek bomlásának gyorsítására. És teszt jelleggel már Csernobilban is próbálgatták. A dolog pedig működött.

Az Interesting Engineering számolt be róla, hogy az elmúlt 35 évben, a ktasztrófa után először fordult elő, hogy technológia segítségével csökkentették a csernobili talaj és a levegő sugárszennyezettségét.

Az Exlterra nevű svájci cég a technológiát azért fejlesztette ki, mivel a radioaktív szennyeződések természetes úton több ezer év alatt bomlanak le, de az új technológia akár arra is képes lehet, hogy mindezt 5 év alatt elérjék.

Pár év alatt tehát normális szintre lehetne húzni a terület sugárszennyezettségét, az első teszteket pedig már el is végezté 2019 novembere és 2020 szeptembere között gy 1 hektáros területen, ahol így a talajban 37 százalékkal, a levegőben pedig 47 százalékkal csökkent a sugárszennyezettség szintje.

A vizsgálat teljes eredményét azonban még nem hozta nyilvánosságra a cég.

Korábban amúgy Csernobil környékéről szállingóztak már izgalmas hírek az elmúlt időszakban, hiszen robotkutyákkal szimatoltatják ki a sugárzás mértékét:

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás