promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolog történik a csernobili atomkatasztrófa helyszínén, a felrobbant atomerőmű körül - videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A technológia csodákra képes.​

Az utóbbi pár napban a csernobili atomkatasztrófa ismét felkapott kulcsszó lett a Google híruniverzumában, ugyanis pontosan egy héttel ezelőtt 85 éves korában elhunyt az erőművet a katasztrófa idején vezető igazgató, Viktor Brujanov, aki rengeteg magyarnak is ismerős lehet az HBO sajátgyártású Csernobil-minisorozatából. Ő volt amúgy a három fővádlott közül az egyik.

Brujanov haláláról szűkszavú hírt adtak ki, az okát és a helyét sem közölték. A volt igazgatóról annyit lehetett tudni korábban, hogy Kijevben élt.

A napokban pedig arról is hír jött, hogy a Bristoli Egyetem kutatói ukrán mérnökökkel és egyéb szakemebrekkel egyetemben kutatásokba kezdtek a felrobbant atomerőmű környékén, sőt, robotkutyák "szimatának" segítségével elkezdték felmérni a sugárzás mértékét. Első körben ez egy teszt volt, hogy megnézzék, a csúcsszerkentyűk mire képesek, mennyire tudják felmérni a raioaktivitást az erőműben.

Dr. Maxim Saveliev a kármentésért felelős egyik tudós azt is hozzátette az IFLScience kérdésre, hogy a robotokkal végzett felmérések eredményei arra is jók lesznek majd hosszú távon,

hogy Csernobilt és környékét megtisztítsák majd a sugárzó anyagoktól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás