promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szakemberek szerint hatalmas gond van Csernobilban - újra megindult a maghasadás
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ismét nyugtalanító hírek érkeztek Csernobiból. Ukrán szakemberek kiugróan magas sugárzási szintre bukkantak az atomerőmű egyik alagsori helységében. 

 

A Promotions nemrég megírta - minden jel arra utal, hogy a csernobili atomerőmű reaktora ismét elkezdett izzani, ami hatalmas veszélyt jelenthet és akár katasztrófa is lehet belőle. Most újabb nyugtalanító hírek érkeztek a szellemvárosból. 

Science cikke alapján a HVG arról írt, hogy ukrán szakemberek nemrég szokatlanul magas neutronszintet mértek a romos épület egyik alagsori helyiségénél, ami arra utal, hogy ismét beindult a maghasadás.

35 évvel ezelőtt, 1986. április 26-án történt az emberiség egyik legnagyobb tragédiája, a csernobili atomerőmű-baleset, ahol a reaktor felrobbanásának következtében szinte visszafordíthatatlan kárt eredményező, felfoghatatlan mértékű sugárszennyezés érte a környezetet. A katasztófa idején a reaktor magjának nagy része megolvadt, majd elárasztotta az alagsort, ahol végül az urán lehűlt és megkeményedett. 

A szakemberek azt figyelték meg, hogy egy nagyobb esőzés után igencsak megemelkedik a neutronok száma. Hiába építettek ugyanis betonszarkofágot a sérült blokk fölé, az eső beszivárog a területre, és mivel a víz lelassítja a neutronokat, megnő az ütközés, ezzel pedig a maghasadás esélye.

A hiba elhárítása céljából 2016-ban kapott egy új szarkofágot a sérült blokk. Most viszont ismét magas neutroszintet métek a kutatók az egyik alagsori teremből. 

Ebben a cikkünkben arról is olvashatsz, hogy a hatalmas sugárzás ellenére is akad olyan ember, aki Csernobilban él, és esze ágában sincs onnan elköltözni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás