promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüli objektumokkal együtt őrizték az amerikaiak a Szent Koronát?
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A királyi ékszer Fort Knoxba került, az USA híres aranybunkerjébe.

Ma már természetesnek tartjuk, hogy a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket bármikor megtekinthetjük az Országházban. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy ezek az értékes relikviák a második világháború végétől egészen 1978-ig amerikai kézben voltak.

1945 márciusában még a nyilas vezető Szálasi Ferenc parancsára szállította el őket a koronaőrség a mai Ausztria területére, a mürzstegi egykori császári vadászkastélyba. Mivel a koronaőrök amerikai katonáknak adták meg magukat, így némi németországi kitérő után a Szent Korona is az Egyesült Államokba került.

1953-tól őrizték Fort Knoxban, vagyis abban az erődszerű komplexumban, ahol az USA aranykészletének bő fele (mintegy 4580 tonna) található. Érthető, hogy a Szent Istvánnak tulajdonított korona is ide került, bár az amerikaiaknak nem jelentett különösebben sokat.

Nagy Ferenc miniszterelnök kérésére tartották maguknál, de az is szóba került, hogy a magyar politikai helyzet rendeződéséig a Vatikánba kerül. Végül két és fél évtizedre az USA aranybunkerjában rejtették el, miután csaknem két hétig utazott egy hadihajón az Atlanti-óceánon.

Mivel Fort Knox szigorúan titkos helyszínnek számított (még egy teljes harckocsi hadosztály is védte), ezért a korona holléte sokáig ismeretlen volt számunkra. Annyira óvatosak voltak vele az amerikaiak, hogy a ládáját egy nagyobb ládába helyezték, amelyre sugárveszély jelet festettek, sőt állítólag

UFO felirattal is ellátták azt.

Az USA kormányzata jó darabig csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy a királyi ékszereket speciális helyen őrzik. 1977 végén döntött úgy az akkori elnök, Jimmy Carter, hogy visszaszolgáltatja őket hazánk számára, ezzel is javítva az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatokat.

A Szent Korona visszaszállítását mindkét országban viták övezték. Az amerikai (főleg 1956-ban kivándorolt) magyarok azon aggódtak, hogy a gesztus legitimálni fogja a kommunista vezetést, míg idehaza a „reakciós”, jobboldali erők feléledése miatt tartottak az ereklyétől.

Végül az amerikaiak úgy vágták át a gordiuszi csomót, hogy a koronát úgymond nem a magyar kormányzatnak, hanem a magyar népnek adták át, és a ceremónián nem vehetett részt Kádár János akkori országvezető.

A Szent Koronát a Fort Knox bázis helikopterével juttatták el egy légibázisra, szigorú katonai őrizet mellett. Végül a kettes számú elnöki Boeing repülőgépen hozták haza a Ferihegyi repülőtérre, a hivatalos átadás-átvétel pedig a Parlamentben zajlott le.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás