promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Láttad már Szent István király mumifikálódott jobb kezét?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden évben egyszer Budapest belvárosában is feltűnik, méghozzá a Szent Jobb körmeneten augusztus 20-án.

Augusztus 20-án ünnepeljük a magyar államalapítást, a naphoz pedig rengeteg visszatérő elem társul, mint a reggeli zászlófelvonás a Kossuth téren, az esti tűzijáték, a kenyéráldás, vagy éppen a Szent Jobb körmenet, amelynek keretében első királyunk mumifikálódott jobb kezét körbe is viszik egy kis helyen Budapest belvárosában.

Első blikkre ez furán hangozhat, de a szent ereklyék körbehordozásának vagy birtoklásának ezeréves hagyománya van Európában. Az ereklyék olyan tárgyak, amelyeknek kapcsolatuk van a szenttel, így ereklye lehet földi maradvány, mint például egy hajfürt, de lehet az illető személy használati tárgya is.

A kereszténység egyik leghíresebb ereklyéje a Szent Lándzsa, amellyel a legendák szerint Jézust sebezték meg a kereszten.

Az ereklyetisztelettel tulajdonképpen a hívek azon óhajukat fejezik ki, hogy az adott szent képviselje az érdekeiket Isten előtt. Az egyik legfontosabb magyar ereklye, amely Szent István királyhoz tartozik, a Szent Jobb.

A legendák szerint a Szent Jobb István természetes úton mumifikálódott jobb keze, amelyet még a király halála utáni trónviszályos időszakban választottak le a testtől, mivel csodatévő erőt tulajdonítottak neki. A kezet a fehérvári bazilikába vitték. Egyéb legendák viszont más történetet mesélnek el, így az előkerülésének sztorija nem tisztázott.

Az ereklyének kalandos útja volt az évszázadok alatt, 1938-ban például az egész országban körbehordozták, majd a második világháború alatt a Koronaőrség egy salzburgi barlangban rejtette el. Végül 1987-ben szentelték fel a Szent István-bazilikában a Szent Jobb-kápolnát, ahol végleges helyre került a Szent Jobb.

Az ereklyét többször is vizsgálták, amely során megállapították, hogy „a közepesnél valamivel kisebb férfikéz a körülményekhez képest igen jól megtartott múmiája”. Az is kiderült az analízis során, hogy a kéz körülbelül 900-1000 éves lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás