promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valójában így nézett ki Szent István király? Aki ezt a képet készítette, látta őt
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Íme az egyetlen korabeli ábrázolás a magyar királyról. És ez nem az, amelyik a 10 000 forintoson van.

I. (Szent) István királyt 1000 december 25-én vagy 1001. január elsején koronázták meg, ő volt az első magyar uralkodó, apja, Géza csupán fejedelemként vezette az országot. A király 1038. augusztus 15-én-én távozott az élők sorából fiú utód nélkül, amely megágyazott az örökléssel kapcsolatos viszályoknak.

A népszerű tudással ellentétben a történettudomány mai állása szerint nem bizonyítható, hogy a koronát valójában II. Szilveszter pápa küldte volna Istvánnak, hiszen ezt a történetet csupán a Hartvik-féle Szent István-legenda rögzíti, amely azonban jóval István király uralkodása után, Könyves Kálmán regnálása alatt keletkezett.

Illetve azt is tudjuk, hogy István korában nem is a korona volt az első számú főhatalmi jelvény, hanem a királylándzsa, amelyet III. Ottó császártól kapott István. Erről pedig hiteles forrásaink is vannak, hogy a lándzsaküldés valójában megtörtént.

A nem történész vénájú történelemkedvelőket azonban valószínűleg jobban érdekli az a kérdés, hogy nézhetett ki Szent István király, egyáltalán hogy nézhettek ki a magyarok 1000 évvel ezelőtt? Az 10 000 forintos bankjegyről visszaköszön István, illetve számos köztéri alkotáson is láthatjuk az arcát. De vajon ezek mennyire állnak közel a valósághoz? Nem nagyon.

Csupán egyetlen hiteles ábrázolás létezik Istvánról, és aki ezt készítette, az látta is az uralkodót. Ez az ábrázolás a koronázási paláston szerepel, amelyről a videóban láthattok képet rögtön az elindítás után:

Számtalan magyar királyról viszont van arcrekonstrukciónk, többek között III. Béláról is:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás