promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzalmas szörnyetegről készült lesivideó, sokak szerint visszatért az, akinek a létezését kétségbe vonták - videó
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A felvétel készítője azonnal futásra fogta, amint megpillantotta a különös lényt.

Az Egyesült Államokban legenda övezi Bigfoot létezését, akiről korábban egy híres videófelvétel is készült. Ez lett a kiindulópontja a modern mítosznak, és ez sarkall azóta is rengeteg embert, hogy az erdőket járva megpillanthassák őt, akit csak Nagylábnak hívnak.

Ez az úgynevezett Patterson-Gimlin felvétel 1967-ben került elő, és annyira valószerűnek tűnt, hogy 1976-ban az FBI engedett a közvélemény nyomásának, és vizsgálatba kezdtek a hegyekben, hogy megtalálják a szörnyet. A nyomozás nem talált semmit, viszont az a tény, hogy a nagy nyomozóiroda is vizsgálódott,

rengeteg emberben azt a benyomást keltette, hogy valaminek lennie kell, különben azonnal lesöpörték volna az ügyet az asztalról.

A felvételen szereplő Nagyláb médiaikon lett, annak ellenére, hogy később bebizonyosodott, a film elsőosztályú csalók zseniális kreálmánya, egy maskarába öltözött ember vonulása a képkockákon. Az igazság persze csak évekkel később derült ki, így már nem lehetett útját állni a legenda terjedésének. Sokak a videó hamisságára utaló nyilatkozatot tartják azóta is hazugságnak, egy kikényszerített vallomásnak.

Legutóbb, a videó nyilvánosságra kerülésének 40. évfordulóján tört ki egy mini Nagyláb-láz. Akkor MonsterQuest néven sorozat is indult a History csatornán, az első évad legnézettebb része természetesen az amerikai Jetiről szóló epizód volt. A filmben szakértők sorát vonultatták fel.

.A témát biológusok, zoológusok, illetve a filmek speciális effektjeinek legnagyobb tudorai és szakemberei járták körül gondosan, minden, azóta nyilvánosságra hozott egyéb bizonyítékot újra górcső alá vettek, de a kérdés, ahogy az ilyen sorozatokban lenni szokott, megoldatlan maradt. A rész zárása amolyan tipikus csavarral él, arról beszélnek benne, hogy minden más könnyen cáfolható, és csak egyetlen bizonyíték lehet száz százalékig megdönthetetlen, méghozzá az, ha megtalálják az egyik vagy az egyetlen példány holtestét, vagy esetleg élő példányát.

Amúgy Magyaroroszágnak is van saját Nagylába, Jetije, őt Fanyűvőnek hívják a legendás mese után, és a Mátrában él a feltételezések és a legenda szerint.

A szörny legendája azonban ma is folytatódik Amerikában. Az Indy100 lap nyomán most az Index számolt be róla, hogy újabb felvételek láttak napvilágot a hegyi emberről, a Youtubera feltöltött videó készítője azt nyilatkozta a lapnak, hogy annyia életszerű volt a figura, hogy kizárt, hogy jelmezt viselt volna.

Döntsétek el ti a gyanúsan homályos, de mégis látványos videóról, hogy mi van rajta:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás