promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet! Jobban hisznek az emberek az ufókban, amióta a COVID-19-ről is egyre rázósabb és hihetőbb információk terjednek az USA-ban!
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Még májusban a Washington Post "Spoiler Alert" elnevezésű részlegének munkatársai érdekes párhuzamokat figyeltek meg az elit UFO-kkal kapcsolatos hozzáállása és a covid-19 eredete között. Mindkét esetben kezdetben egy olyan konszenzus alakult ki, amely a hagyományos bölcsességen kívül bármi mást elutasított (az UFO-k nem léteznek, a covid-19 zoonózisos eredetű). Aztán az idő múlásával kezdtek felszínre kerülni kényelmetlen adatok (az UFO-k megkérdőjelezhetetlen tanúi, a természetes eredetre vonatkozó bizonyítékok hiánya). Végül elfogadhatóvá vált az a meggyőződés, hogy az UFO-k léteznek, és hogy lehetséges, hogy a covid-19 a Wuhan Virológiai Intézetből szivárgott ki a világba.

Az amerikai Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának Hivatala (ODNI) érdekes szerepet játszott abban, hogy befolyásolta az "elit" értelmiség hozzáállásának változását mindkét témában - olvashatjuk a Washington Post anyagában. Tavaly a Kongresszus megbízást adott egy jelentés elkészítésére az amerikai kormányzat ismereteinek állásáról az azonosítatlan légi jelenségekkel (UAP) kapcsolatban, ami a Védelmi Minisztérium szóhasználatában az UFO-kat jelenti. Ez a jelentés júniusban jelent meg, és ami figyelemre méltó volt benne, hogy nagyjából elismerte, hogy az UFO-kra többféle magyarázat is létezik. Ezek közül néhány hétköznapi, néhány kevésbé hétköznapi. Alapvetően az ODNI elismerte, hogy tudja, mit nem tud, és ígéretet tett arra, hogy további adatokat gyűjt. Ahogy akkoriban a Washington Post újságírója megjegyezte: 

"az UAP-események [jelentésének] megbélyegzése drámaian csökkent".

Múlt pénteken az ODNI kiadta a covid-19 eredetének értékeléséről szóló, nem titkosított összefoglalóját. Ez még rövidebb volt, mint az UFO-értékelése. Az értékelés többnyire csak a jelenlegi konszenzus hiányát igazolja. Aki egyértelműséget keres, nem fogja megtalálni a következő mondatban:

"Az összes rendelkezésre álló hírszerzési jelentés és egyéb információ megvizsgálása után azonban a [hírszerző közösség] továbbra is megosztott a covid-19 legvalószínűbb eredetét illetően".

Négy hírszerző ügynökség a természetes eredetű történet felé hajlik, egy ügynökség szerint a Wuhan-i Virológiai Intézettől származik, három másik ügynökség pedig még belső konszenzust sem tudott kialakítani. A legtöbb ilyen értékelés alacsony bizalommal készült.

Ennek ellenére vannak olyan fontos konszenzusos területek, amelyek kizárnak néhány dolgot. Az ODNI összefoglalója egyenesen azt mondja, hogy

"a vírust nem biológiai fegyverként fejlesztették ki"

és hogy

"a kínai tisztviselőknek nem volt előzetes ismerete a vírusról a covid-19 első kitörése előtt".

Tekintettel a volt elnök néhány vadabb vádaskodására Kínával szemben, ez figyelemre méltónak tűnik. Úgy tűnik tehát, hogy az UFO-khoz hasonlóan az ODNI jelentése is kizár néhány extrém elméletet, de sok másról nem tud konszenzusra jutni.

A két jelentés közötti legfontosabb különbség azonban sokkal nyugtalanítóbb. Az UAP-val kapcsolatban a hírszerző közösség ígéretet tett arra, hogy további adatgyűjtést fog rendszerezni. A covid-19 eredetével kapcsolatban a hírszerzés sokkal borúlátóbb:

"A covid-19 eredetének végleges értékeléséhez valószínűleg Kína együttműködésére lenne szükség. Peking azonban továbbra is akadályozza a globális vizsgálatot, ellenáll az információk megosztásának, és más országokat, köztük az Egyesült Államokat hibáztatja. Ezek a lépések részben a kínai kormány saját bizonytalanságát tükrözik azzal kapcsolatban, hogy hová vezethet a vizsgálat, valamint azt a frusztrációt, hogy a nemzetközi közösség arra használja fel az ügyet, hogy politikai nyomást gyakoroljon Kínára."

Ez a következtetés kétszeresen is nyugtalanító. Nyilvánvaló, hogy Kína együttműködése nélkül talán soha nem tudjuk meg a választ a covid-19 eredetére. A kínai kormány hajthatatlansága azonban még ennél is elkeserítőbb dologról árulkodik. A kínai tisztviselők nem ostobák; kétségtelenül tisztában vannak azzal, hogy a covid-19 eredetének vizsgálatát elakasztva ártanak a róluk alkotott képnek az Egyesült Államokban. Az a döntésük azonban, hogy hajthatatlanok maradnak, azt mutatja, hogy jobban aggódnak amiatt, hogy mit hozhat a vizsgálat, mint az amerikai hozzáállás megkeményedése miatt.

Bármilyen furcsán hangzik is, öt év múlva az Egyesült Államok kormánya valószínűleg többet fog tudni az UFO-król, mint a covid-19 eredetéről.

(Washington Post)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás