promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Quake Remastered teszt - John Carmack és Trent Reznor: két elképesztő legenda tér vissza az id Software 25 éves klasszikusának ráncfelvarrásában!
Borítókép:  Quake/id Software
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A klasszikus Quake egy továbbfejlesztett porttal tér vissza, amely a régi, old school rajongóknak és az újonnan érkezőknek egyaránt tetszeni fog. Nem is beszélve a klasszikus Nine Inch Nails fanokról, ugyanis az 1996-os játék teljes soundtrackjét Trent Reznor és bandája komponálta és adta elő!

Az id Software fejlesztői mesterei a szakmájuknak, és céljuk mindig is az volt, hogy a 90-es évek óta a legjobb FPS-eket adják ki. Most a Nightdive Studios, a MachineGames és a Bethesda segítségével az eredeti Quake a korábbi bővítésekkel és új tartalmakkal együtt a 25. évforduló alkalmából került konzolokra. Meglepő módon a Quake ma is jól tartja magát, és ez a frissített kiadás talán fellobbantja a lehetőség lángját egy új címre a sorozatban a Quake Champions után. Ami igazán megdöbbentő, hogy a grafikai tuning révén még mindig

ez minden idők egyik legmeggyőzőbb horror FPS-e. 

 

Ha a Quake nem is mai darab, de a remake letisztult grafikát, részletes textúrákat kínál

A Quake a Sony utolsó generációs konzoljain igazán letisztult és látványos, 1080p 60 képkocka/másodperc sebességgel az alapgépen és 4K 60 frame/sec-el a Pro modellen és PlayStation 5-ön is, amelyen a játékot teszteltük. A felbontás növekedésével a textúrák és a modellek kidolgozását is frissítették a fejlesztők az új kor igényeit megközelítően. Persze, azért ez a 25 éves játék még így sem válik egy 2021-es technikai szinten lévő címmé, de a klasszikus Quake rajongói szerintem nem is ezt várják el.

Az Opciók menüben testreszabható grafikai beállítások, például különböző javítások be- vagy kikapcsolása érhető el. Már az is nagyon jól jött, hogy a motion blur-t már az elején ki lehetett kapcsolni, és ha valaki inkább azt szeretné, hogy a játék még jobban hasonlítson a korábbiakhoz képest, az olyan funkciókat, mint az Antialiasing és az Ambient Occlusion is ki lehet kapcsolni.

 

Ez még mindig az igazi Quake

A világítás is sokkal jobb: életszerűbb fény-árnyék viszonyokat produkál, mint korábban. De attól ez a játék még mindig jellegzetesen Quake, és ez az, ami a sorozat rajongói számára a legfontosabb. Az id Software és a Nightdive Studios nagy gondossággal és megfontoltsággal mérlegelte, hogy mi és hogyan változik, hogy a rajongók kedvében járjon. A Bethesda kiadó azt állítja, hogy a PlayStation 5-ös verzióhoz ingyenesen érkezik majd egy frissítés, amely lehetővé teszi a 4K 120 hertzes sebességet az erre alkalmas kijelzők számára. Ez a kiadás azonban nem csak a vizuális feldobásról szól, hanem egy Quake-nél ennek óriási játékmenetbeli jelentősége is van.

Az eredeti játék két pályacsomagja és a cím 20. évfordulójára kiadott Dimension of the Past mellett a 25. évfordulóra készült verzió a Dimension of the Machine-t is tartalmazza; a MachineGames által tervezett új pályákból álló új csomagot. Ez a bővítmény a külseje, de vizuálisan túlmutat az elődökön. Az ingyenes Quake 64 kiegészítő mellett a konzolok a jövőben ingyenes, kuriózumnak számító modokat is kapnak, ami meglepően hosszú életet biztosít a játéknak konzolon. Örülök, hogy a Bethesda továbbra is lehetővé teszi, hogy a játékok PC-s verzióinak modjai megjelenjenek a konzolos verziókban.

A Quake-el az id Software olyan hamisítatlan vérprofi pályakidolgozást tett le az asztalra, amelyek a mai napig kiállják az idő próbáját. Ez vonatkozik az új pályákra is, de újoncként már a kezdetektől fogva kihívást jelentettek számomra a labirintus stílusúak. A játék későbbi szakaszai kemény lehet sokaknak, de a "még egy próbálkozás" gondolata mindig tovább hajtott 25 éve is a játékban. Minden egyes pályán tetszőleges számú ellenséget kell legyőzni, titkokat és easter eggeket kell megtalálni. Az újrajátszhatóság ennek a gyűjteménynek az egyik erőssége, mivel minden pálya az elejétől kezdve kiválasztható, így bármikor ki-beugorhatunk, bálymelyik pályára. Az legprofibb mozdulatok, a leggyorsabb reflexek elsajátításra való ösztönzés az, amiben a játék kiválóan teljesít, és ez volt mindig is a Quake egyik legnagyobb erőssége. 

 

Kobramozdulatok, egy puma sebessége és a térkép tökéletes ismerete kell ide!

A Quake egyben megköveteli a sebességet, és a térkép ismerete fontos, mivel a szintek olyan kanyargós labirintusok, amelyeket memorizálnunk kell, ha életben akarunk maradni. Elképesztő, hogy a pályák milyen jól vannak megtervezve annak ellenére, hogy ezek a szintek általában - mai szemmel nézve - elég egyszerűen vanna kidolgozva a különféle szobákon és folyosókonk keresztül. Igazából a játék nagy 25 évvel ezelőtt újdonsága: a vertikalitás az, ami változatosságot ad az elrendezéseknek. Vannak rejtett területek is, amelyek egy víz alatti szobát követnek, vagy egy platform feletti lyuk a falban, amely egy fegyvert vagy páncélzatfejlesztést tár fel. Ez egy nagyon egyszerű, mégis hatékony módja annak, hogy a navigáció kihívást jelentsen, ugyanakkor megjutalmazza a játékost.

Persze, a labirintusokban különféle rémálomszerű lényekkel találkozol, akik az utadba állnak és szanaszét trancsíroznak. Maga az ellenséges mesterséges intelligencia önmagában is nagyszerű minden nehézségen. Az ellenségek többféle módon vadásznak a játékosokra, ahol minden egyes csata olyannak tűnhet, mint egy bonyolult tánc, ahogy kitérsz a lövedék elől, miközben te magad szitává lövöd a rémeket. Amint megszoktam a mozgás sebességét a változatos csoportok elleni harc közben, akkor kattant be igazán a játék, és nem eresztett egy pillanatra sem. Még jobb, hogy a felvehető fegyverek arzenálja állandó adrenalinpumpát jelent. 

Az audiorész felújítása vegyes eredményt ad. A minta minőségét feljavították, de a sztereó nagyon következetlen, ha fejhallgatót használunk. Ez néha kissé megnehezíti a térérzékelést, ami pedig egy ilyen címnél létfontosságú. Lehet, hogy ez annak a mellékhatása, hogy a PlayStation 5 hangmotorját a visszafelé kompatibilitáson keresztül alkalmazták erre a PS4-es címre. Persze, mindenki más fejhallgatót és más eszközöket használ, így lehet, hogy neked jobban fog működni. Az én tapasztalatom szerint azonban ennek a játéknak a hangtervezése hiányos volt. A játéknak ez az aspektusa a többi elemhez képest tényleg elavult. Kár, mert a Nine Inch Nails zene viszont hatalmas klasszikus.

Crossplatform: konzolosok és PC-sek is játszhatnak egymással

A Quake konzolokon és PC-n kiváló crossplatform játékkal rendelkezik a többjátékos módban. Bármelyik platformon lehet játszani bármelyik másikkal, ami hatalmas pozitívum. Szerencsére a Bethesda-fiók nem szükséges az egyjátékos ajánlatok egyikéhez sem. A rugalmasság, hogy kivel játszhatsz, igazán örvendetes, különösen a PlayStation platformokon.

Az egyik funkció, ami ebből a verzióból a megjelenéskor hiányzik, az egér- és billentyűzet-támogatás. A funkció menüpontjai léteznek, de még nem egészen implementálták. Remélhetőleg a közeljövőben ezt is bekapcsolják, hiszen a cross play a konzolosok számára eleve hátrányt jelenthet. Az Opciók menüben a teljes billentyű- és gamepad kiosztás, valamint az inverz nézet segíti a kontrollereket preferálóknak megtalálni a számukra leginkább megfelelőt. A giro-motion célzás is elérhető ehhez a porthoz.

Emellett rengeteg többjátékos pályát kaptunk, és a mérkőzések tempója lendületes, ami még inkább növeli e nagy klasszikus élvezeti értékét. A Deathmatch az egyetlen felkínált mód, ami egy remek, de persze ősrégi, egyszerű megközelítés a multiplayerhez. A játékosok vagy csatlakozhatnak egy már létrehozott lobbihoz, vagy csinálhatnak maguk egyet, vagy beállhatnak a sorba, hogy véletlenszerűen párosítsák őket másokkal.

Ráncfelvarrás és újdonságok

A Quake 2021-es továbbfejlesztett portja igazi grafikai ráncfelvarrást és új tartalmakat egyaránt hoz. A többjátékos mód faék egyszerűségű, és a fegyverek világítása is zavaró, de a meccsek gyorsak, és a pályák mindenhol jól megtervezettek. Egyedül a hangeffektusok maradtak nagyon elavultak, viszont a Nine Inch Nails pszichedelikus, horrorfilmeket idéző soundtrackje mindenért kárpótol! 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás