promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
NEO: The World Ends With You - Anime-rajongóknak és JRPG-fanoknak kötelező! - teszt
Borítókép:  NEO: The World Ends With You
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A PS4-en, PC-n és Switch-en is elérhető NEO: The Worlds Ends With You már megjelenése előtt is olyan játéknak tűnt, amely semmi máshoz nem hasonlított. Ez egy rendkívül népszerű cím folytatása, amelynek még saját animációs sorozatadaptációja is volt. De most, hogy megjelent, vajon többre képes-e annál, mint hogy nosztalgikus emlékként szolgáljon az előző, klasszikus résznek?

Az első The World Ends With You: a Square Enix egyik első Nintendo DS-re készült játéka kitörölhetetlen nyomokat hagyott a Nintendo kis kézi számítógépének néhány játékosában, mivel a játék remekül kihasználta a gép érintéses és kettős képernyős funkcióit, valamint eredeti és különleges grafikai kidolgozással büszkélkedhetett. Több mint 10 évet kellett várni a folytatásra, szóval alaposan megvárakoztatta a rajongókat.

 

Te vagy a kiválasztott?

A jó játékok szinte örökéletűek, és sokszor mindenféle platformra átültethetők, így történt ez a The World Ends With You-val is: a Square Enix néhány éve úgy döntött, hogy okostelefonokra, majd Switchre is átülteti a csemetét, de a Nintendo DS-en lévő második képernyő és néhány egyéb jópofa funkció elvesztése nem nagyon győzött meg senkit a Nintendo hibrid konzolján. Ezúttal, az új részben az újabb platformok leginkább otthoni, nagyobb masinák és a Nintendo Switch kivételével nem kézikonzolok, így méltán reménykedhettünk, hogy a játékmenet ezúttal ergonomikusabb lesz...

Ebben a NEO epizódban egy új történet új hőseként játszol: egy Rindo nevű laza, fiatal sráccal, akinek az álla alá csavart fekete maszk egy új korszak jele. Társával, Frettel együtt a híres tokiói kerület, Shibuya egy párhuzamos dimenziójában rekednek, és arra kényszerülnek, hogy részt vegyenek a "Kaszás" játékban, amelynek során számos szörnyeteggel kell megküzdeniük, és számos rejtvényt kell megoldaniuk.

Az egyszerre klasszikus, de érdekes karakterek közül új tagokat is kell toborozniuk, hogy megküzdjenek a különféle elborult külsejű lényekkel, vagy olykor a többi résztvevővel is - mert ez egy ugyanis verseny. Ez egy lehetőség arra, hogy találkozzunk néhány régi ismerőssel, de arra is, hogy felfedezzük hőseink képességeit, akik képesek visszamenni az időben, hogy új információk birtokában újraéljenek egy-egy fontos eseményt, és megváltoztassák a sors menetét, vagy hogy elmerüljenek az emberek elméjének kutatásában és érzelmeiben. A játék sztorija könnyen követhető, és a napi epizódszerű elbeszélés remek ritmust ad a narrációnak.

Egy hiba a mátrixban

Az egész játékot ugyanabba a stílusba csomagolták be, mint az első epizódot, és a végeredmény igencsak impozáns. A hősök kidolgozása és általában véve a vizuális világ sokban emlékeztet Tetsuro Nomura stílusára, aki egy híres művész és a Final Fantasy-játékok producere is volt, illetve az első részen is dolgozott, most pedig ennek a játéknak a producere. Ennek a különleges univerzumnak a hangulata a sajátos kidolgozású nagyvárossal és az arctalan NPC-kkel együtt kétségtelenül elbűvölő. A játékot az ínyencek japán nyelven is játszhatják, de ezúttal az angol szinkron is elsőrangú. A grafika az átvezetők során egyaránt használ 3D-s mozgóképet és a tipikus japán "visual novelekre" jellemző párbeszédes paneleket is, amelyeket ügyesen, esztétikusan sikerült a játékba applikálni. A játék soundtrackja is minden téren minőségi: helyenként jazzes dallamok csendülnek fel, máshol a Persona-játékokra jellemző, remek popzenék pörgetik fel még jobban a játékost az egyébként is nagyszerű ritmusú játék során.

A NEO: The World Ends With You rendkívül hangulatos manga dizájnja remekül érvényesül Shibuya: Tokió talán legnépszerűbb kerületének kidolgozása terén. Nagyszerű élmény csak sétálgatni is a város utcáin. A mozgás most egy 3D-s térképen történik, illetve továbbra is van egy "titkos látás" mód, hogy lássuk az emberek gondolatait és a szörnyeket, de több bolt is van, ahol ruhát vagy ételt vehetünk, hogy felkészüljünk az összecsapásokra - hasonlóan a Monster Hunterhez. Bár a játékot Unity alatt fejlesztették, de még így is színvonalas, AAA-címeket megközelítő a rendkívül hangulatos, retro látványvilág.

 

"Tudok kung-fuzni!"

A NEO: The World Ends With You legalább annyira magával ragadó, mint az elődje, de mi a helyzet a játszhatóságával? Az RPG oldal viszonylag komplex, némi időbe beletelik, mire rájövünk, hogyan kell a menükben a harcban felvett jelvényeket, azok fejlesztéseit és lehetséges mutációit kihasználni, de rengeteg ruhát is gyűjthetünk és felszerelhetünk, hogy statisztikai bónuszokat kapjunk, illetve a harcban érdekes funkciókat feloldó szociális kapcsolatokkal is találkozunk. Van szintkezelés is a játékban, de eléggé alapszintű. A várost és a boltokat érdemes mind felfedezni, hogy megpróbáld összegyűjteni az összes fontos tárgyat, amelyek például mellékküldetések teljesítéséhez s szükségesek. Nyilvánvaló, hogy rengeteg dolgod lesz a 20 óra alatt, amíg befejezed a Reaper's Game-et, amely a sztori szerint egyfajta "vetélkedő" különféle bandák között.

A harc pörgős és érdekes, de nem hibátlan. Fel kell szerelned a különféle speciális varázsképességekkel bíró "jelvényeket", méghozzá minden hőshöz egyet, ami a kontroller egy gombjához kapcsolódik, és a megfelelő gombbal kell indítanod a különféle karakterek támadásait. Bármikor, bármelyik hősünkkel támadhatunk, de ha elfogy a "várazserő" (vagy valami annak megfelelő energiaszint), akkor egy időre kiesnek a támadásból. Érdemes a különféle ellenségeinket a jelvények megfelelő kombinációjával támadni, ezáltal növelhetjük ugyanis a speciális támadás-mérőt. Normal szinten elég könnyű a harc, illetve kellően dinamikus a kisebb mobok ellen, a jó sok HP-val rendelkező bossokat viszont hosszabb idejig tart leverni - normalon őket sem egy nagy mutatvány. (Növelhetjük bármikor a nehézséget.) Ennek ellenére a harcok néha azért elég kuszák, nehezen érthetőek, túl gyorsak, és összevisszasággá válnak, ha egyszerre több hős támad, és az egész bizony kissé leegyszerűsített - közel áll ahhoz, amit egy mobiljátékban is megtalálhatsz. Talán ez az egyetlen igazi gyenge pontja a NEO: The World Ends With You-nak.

 

A design és a hangulatot a régi, de a harc kicsit "mobiljátékos" lett 

A NEO: The World Ends With You a több mint 10 évvel ezelőtt DS-re megjelent eredeti epizód dizájnját követi, és még mindig nagyon jól sikerült, bájos, modern anime stílusával. A történet, amelynek új főszereplői egy vadonatúj kalandban vesznek részt, szórakoztató, érdekes és jól követhető, ennek pedig a történet pedig nagyrészt vizuális regény formájában játszódik. Az egyébként is remek hangulatot ismét egy nagyon jó, változatos zeneszámokat tartalmazó soundtrack még jobban erősíti. A Shibuya negyed rendkívül hangulatos, és öröm sétálni a sikátoraiban.

Játékmenet terén az RPG-rész jó, a különféle támadásokat feloldó több jelvény kezelése érdekes, a meglehetősen leegyszerűsített és sokszor kaotikus harccal kapcsolatban viszont fenntartásaink vannak. Bár az alapkoncepció nem rossz, a kidolgozoás végső soron meglehetősen korlátozott, félúton a konzolos és a mobilos játék között. Ha szereted az univerzumot, és képes vagy túllépni ezen a meglehetősen egyszerű játékmeneten, a NEO: The World Ends With You feldobhatja néhány nyári éjszakádat.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás