promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Psychonauts 2 teszt - Az elmédbe hatol az év legőrültebb játéka!
Borítókép:  Psychonauts 2/Xbox Game Studios
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Már több mint tizenöt éve, hogy megjelent az első Psychonauts, és annak ellenére, hogy nem játszottam az eredetivel (pedig megvolt Xboxra, de valamiért kihagytam), meglepett, hogy a Psychonauts 2 azonnal megtetszett nekem. Nosztalgikus érzéseket keltett bennem, és visszavágytam azokra az időkre, amikor a játékok a mai költségvetés töredékéből is képesek voltak annyi mindent megvalósítani.

A Psychonauts 2 az előző két játék eseményei után játszódik, bár az új rész remekül felzárkóztat, ha nem játszottál velük. Ismét az elmékbe hatoló szuperügynök: Raz szerepében játszol, miután megmentetted a vezető pszichonautát, Truman Zanottót, és végül felvettek a Psychonautsba. A felelősök gondos kihallgatásával a főszereplő, Raz egy sötét összeesküvés nyomára bukkan: egy veszélyes gonosztevő feltámasztására irányuló összeesküvést és egy magán a Psychonautson belül lévő fenyegetést is le kell lepleznie. Ehhez persze újabb és újabb elmékbe kell behatolnia, hiszen a pszichonauta munkája erről szól: mások elméjébe hatol be, hogy a titkaikat megfejtse és megmentse őket, vagy a világot tőlük.

 

Ha kihagytad az első részt, no para, mindent érteni fogsz

Eleinte aggódtam, hogy a Psychonauts 2 sztorija nem lesz számomra annyira érthető, mivel az eredeti játékot kihagytam. Nagy megkönnyebbülés volt, hogy ez szinte egyáltalán nem jelentett problémát a Psychonauts 2 során. A játék nem csak minden fontos részletet felzárkóztat, amit tudnod kell, hanem egy új történetbe is

teljesen beszippant,

amely egyszerre helyez bele a Psychonauts univerzumába, miközben teljesen jól működik önmagában is.

Akárcsak az eredeti, a Psychonauts 2 is egy 3D-s platformer a szíve mélyén. A játékban "Razputin" (a beceneve Raz és igen, a híres orosz okkultistára: Raszputyinra utal a neve) nevű furcsa külsesjű srácot alakítasz (bár itt mindenki elég beteg módon néz ki), akivel a különböző karakterek elméjébe léphetsz be, hogy megoldd akár a saját problémáikat, akár a sajátodat. Ha más 3D-s platformerekhez kellene hasonlítanom a játékot, akkor valószínűleg a Banjo-Kazooie-hoz vagy a Spyro-hoz hasonlítanám szerkezetét tekintve, bár ennek a játéknak a világa sokka elborultabb szinte bárminél, amit eddig videójátékban láthattunk. (Az első részt leszámítva persze.)

 

Döbbenetes változatosság, hihetetlen kreatív őrület

Ami igazán kiemeli a Psychonauts 2-t a kortársaitól, az az erős, kifejezetten őrült és avante-garde művészeti design. Nagy rajongója vagyok a változatosságnak a játékokban, és az itt kínált mennyiség egészen elképesztő. A játék minden egyes területe úgy néz ki, mintha egy másik játékból származna, és bár nem érződik egységesnek, a környezetek és helyszínek puszta változatossága dicséretes. Némelyik szándékosan az undor érzetét kelti - a nyitó szint, amely ínyből, fogakból és folyó idegekből épül fel, igazán undorító. Mások színesek vagy absztraktak - mint egy pszichedelikus zenei fesztivál vagy egy élő könyvtár. Mindegyik remekül néz ki, és egyetlenegyet sem éreztem oda nem illőnek.

A főbb szintek között egy szép nyitott világot fedezhetünk fel - beleértve a Psychonauts akadémiát és a környező területeket, ahol Raz családja végül letelepedik. Itt lesz lehetőséged opcionális tartalmakba is belevágni, bár ezek minősége változó. A nyílt világ nem egészen olyan, mint amit egy tipikus nyílt világtól várnánk, abban az értelemben, hogy nem hatalmas vagy burjánzó, de sűrűnek és élőnek érződik.

Amikor éppen nem ugrándozol a nyaktörő platformok egyikéről a másikra, akkor a játék különféle ellenségeit kell legyűrnöd, és a képességeid nagy részet itt kell bevetned. A Psychonauts 2 nagyjából minden fontosabb képességet visszahoz az első játékból, miközben egy csomó újat is hozzáad. Mindegyiküknek megvan a sajátos felhasználási módja a harc során, hogy megkönnyítsék a dolgokat a játék jól kidolgozott, egyszerre abszurd és vicces szörnyetegei ellen.

 

A szörnyek itt a negatív, lehúzós érzelmek

Mivel ugye nem a valós világban, hanem az elmékben tevékenykedünk és harcolunk, így tökéletesen illeszkedik az általános koncepcióhoz, hogy

az egyes ellenségek itt a negatív érzelmek vagy gondolatmenetek, amelyek a való életben gyakran a padlóra küldenek minket.

A sajnálat egy repülő ellenség, amely hatalmas súlyt cipel magával, míg a rossz ötletek négylábú fenevadak, amelyek az arcodba robbannak, ha közel kerülnek hozzád. A kétely egy ragacsos lény, amely ezáltal téged is lelassít. A Psychonauts 2-ben szinte minden okosan és nagy szeretettel van megtervezve, de különösen nagyszerű kreativitás mutatkozik itt az ellenségtípusok tekintetében, amelyekkel találkozhatsz.

Emellett a boss fight-ok is fantasztikusak, és a játékélmény igazi csúcspontját jelentik - anélkül, hogy frusztrálóak lennének. Mindegyikük még jobban feldobja az egyes pályákat, és elképesztően koreografálták ezeket.

Sok képességed a harcon kívül is használható, bár a legjobb új képesség a "Mental Connection", egyfajta kapaszkodóhorog, amivel magadat húzhatod az ellenség felé, vagy kisebb ellenségeket húzhatsz magad felé. Harcon kívül arra is használható, hogy lebegő gondolatokra kapaszkodj, és összekapcsold őket, hogy megváltoztasd a benned lévő elme véleményét. Ilyenkor szinte száguldozunk a pályákon - ez nemcsak iszonyúan szórakoztató, de egyben tökéletesen is illeszkedik a Psychonauts univerzumához.

 

Elképesztő vizuális világ - különösen Xbox Series X-en

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy a Psychonauts 2 mennyire döbbenetese jól néz ki, fantasztikus művészi irányítással, amit már régóta nem láttam játékban. A látvány igazából Xbox Series X konzolokon ütős - mivel ez a játék Microsoft Studios saját címe, így érthető, hogy külön gondott fordítottak arra Tim Schaferék, hogy ezeken a masinákon legyen a legütösebb játék. Ezen a konzolon egészen elképesztő - 4K/120fps módban is fut a Psychonauts 2 - mindezt HDR-rel megspékelve. (Természetesen a 120 fps-hez megfelelő 120 hz-es tévére, vagy monitorra is szükség van.) Ezzel összehasonlítva a másik next-gen gépen: PlayStation 5-ön "csak" 4K/60 fps-ön fut a játék - természetesen azon is gyönyörű.

Minden helyszínt, amit meglátogatsz, olyan nagy gondossággal és szeretettel készítettek el, és még azokon a területeken is, ahol csak rövid időt töltesz, ugyanannyi munkát fektettek bele, mint azokon, ahol órákat töltesz, és a grafikusok nem spóroltak semmivel. Semmi sem szimmetrikus, minden színes, és a játék egész hangulata egy 90-es évekbeli, elképesztően avantgarde rajzfilmhez hasonlít.

 

Zene, hangok, színészek is ott vannak a topon

A megjelenítést hasonlóképpen színvonalas zenebetétek és hangok és a színészek teljesítménye is erősíti. Az eredeti játékból minden szinkronszínész visszatért, hogy megszólaltassa a saját karakterét - ami a játékok között tátongó időbeli szakadékot figyelembe véve (2006-ben jelent meg az első rész!) nagyra értékelhető. Az új színészek, köztük nem más található, mint Jack Black (Tim Schafer nagy haverja), és ő is kíváló a saját szerepében.

A játék zenéje is hasonlóan fantasztikus, egy vidám és jazzes hangzásvilágot alkalmaz, hogy szórakoztató hangulatot teremtsen, ami hasonlít a Double Fine legnagyobbjaihoz, mint a Grim Fandango, de olyan filmekhez is, mint a Szörny Rt.. és A hihetetlen család.

A Psychonauts 2 egy igazán addiktív, fantasztikus móka, amely képes az eredeti játék hangulatát visszahozni és még tovább erősíteni. Bár a játékmenet korántsem forradalmi, de még így is rendkívül szórakoztató és az elképesztően elburolt stílus és vizuális világ és Tim Schafer sziporkázó humora mindent felülír.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás