promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: időutazó, iPhone-nal játszó férfi tűnt fel 1636-ban? Ez a kép azonnal megszállja majd az elmédet
Borítókép:  simerpreet singh/Unsplash
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kép döbbenetes, főleg mai szemmel nézve. Az tényleg egy iPhone? És ha nem, akkor pontosan mi lehet?

Steve Jobs 2007. január 9-én mutatta be az első korszakalkotó iPhone-t, amely azóta is a 21. század szinonímája. 2007-ben még semmit sem sejtettünk, hogy mit fogunk ezek után a nyakunkba, no meg főleg a kezünkbe kapni, micsoda információáradat zúdul majd ránk, mostanra azonban ez lett a természetes. A mai kor emberének mindennapjai már olyannyira a különböző kütyük ölelésben zajlanak, hogy simán megesik, még ott is technikai vívmányokat látunk, ahol nem is lehetnének.

Persze még az is megesik, hogy ezeket a váratlan iPhone-észleléseket az Apple is felhasználja marketingcélokra, mint például most júniusban az éves nagy fejlesztői konferenciájuk, a WWDC promóciójára.

Szóval elég nehéz mentesíteni magunkat a mindennapi hatások alól még akkor is, ha egy nagy művészi teljesítményt kellene értékelnünk. És hát van az internetes fórumoknak egy  kedvelt közös témája, hogy nyomokat keresnek az időutazás létezésére. A zsáneren belül pedig van még egy alzsáner is, amely arról regél, hogy az iPhone már évszázadokkal előtt is létezett, merthogy valaki visszavitte azt, egyes művészek pedig ezeket a kütyüket előszeretettel szerepeltették az alkotásaikon is.

A dolog amennyire abszurd, annyira szórakoztató is. Az időutazás-vadászat eredményei pedig néha egészen meghökkentők.

Az egyik legjobb találat egy 19. századi osztrák festő, Ferdinand Georg Waldmüller alkotása, amelyen egy lány imakönyvet a kezében tartva jön felénk a képen. Még az Apple CEO-jától is megkérdezték, hogy mit gondol a képről, Tim Cook persze viccesen csak annyit fűzött hozzá, hogy hirtelen őt is megzavarta az ábrázolás.

De itt van egy másik művészettörténeti csúcsteljesítmény is, Pieter de Hooch 350 éve készült festménye, amelyen szintén, mintha egy iPhone 12-es tűnne fel a lány kezében.

Utólag kiderült, hogy egy levélről van szó.

Egy 1937-ben készült képen azonban egyelőre nem feltétlenül lehet tudni, hogy egy őslakos indián mit tart a kezében. A jelenet amúgy egy 1636-os eseményt ábrázol, méghozzá a Massachusett-ben található Springfield város alapítását. A legvalószínűbb az, hogy az őslakos egy tükröt néz, de természetesen első blikkre ez is egy okostelefonnak tűnik, leginkább pedig egy iPhone 5-nek.

De ennél a képnél is megdöbbentőbb egy Tyson-meccsen készült felvétel, ott valóban járt egy időutazó? Íme az elmélet:

(via BoingBoing)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás