Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Mars: titokzatos, ragyogó felhők jelentek meg a Vörös Bolygó egén

Mars: titokzatos, ragyogó felhők jelentek meg a Vörös Bolygó egén

Tech & Tudomány

Mars: titokzatos, ragyogó felhők jelentek meg a Vörös Bolygó egén

Tech & Tudomány

BV 18:58

Az egyaránt szép és szokatlan természeti jelenségről bámulatos felvételek készültek.

Hűvös, fehér, csillogó felhők tűntek fel a Mars égboltján. A váratlanul felbukkanó jelenség még a NASA tudósait is meglepte, a Marson ugyanis a Földhöz képest ritkábbak az efféle időjárási jelenségek, köszönhetően bolygó vékony, száraz légkörének. 

A szokatlan fellegek a vártnál korábban tűntek fel a marsi évben, és magasabban szálltak, mint arra számítani lehetett. A NASA szerint a Marson általában az Egyenlítő környékén fordulhat elő felhőképződés, és csak a bolygó leghidegebb évszakában, amikor a Mars legtávolabb van a Naptól. A Curiosity nevű marsjáró felvételei szerint azonban idén hamarabb érkeztek meg a felhők. 


Forrás: Profimedia

A marsi felhők többségét jégkristályok alkotják, amelyek a Napból visszatükröződő fénytől pislákolnak. Az ilyen felhők általában körülbelül 60 kilométer magasságban szállnak az égen.

A NASA kutatói nem teljesen biztosak benne, de feltételezik, hogy ezek a korai fellegek az általánostól eltérően nem jégkristályokból, hanem fagyott szén-dioxidból (más néven szárazjégből) állnak, amelyek az ég egy magasabb, hidegebb szférájában telepednek meg.


Forrás: NASA

Bármilyen felhőkről is legyen szó, a Curiosity-nek köszönhetően most bárki gyönyörködhet a szomszédos égitest egének különös szépségében.

Borítókép: Profimedia