promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes rémhír terjedt: kihalt egy magyar falu, miután beoltották a lakosságot? - a rendőrség azonnal lecsapott az álhír terjesztőjére
Borítókép:  Profimedia (illuszráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy Nyíregyházától távolabbra eső piciny faluról szólt a rémhír. A település valóban létezik, azonban minden más ordas hazugság, de sokan megosztották a posztot, így több ezer ember is értesülhetett az álhírről.

Egy férfi azt terjesztette a Facebook-on, hogy Rozsályon az oltást követően mindenki meghalt. Az álhír terjesztője egymondatos Facebook-posztban adta ismerősei tudtára a hírt, úgy tálalva, mintha minden igaz lenne. A posztot közel 100-an megosztották, és 100 lájk is érkezett rá, az emberek elkezdték tehát osztani a közösségi terekben.

Mint utólag kiderült, egy óriási hazugságról van szó. Valószínűleg eddig ez a legbizarrab álhír a járvány kirobbanása óta, pedig volt már szó chipekről, maszkférgekről, sőt, még arról is, hogy a 2012-es londoni olimpián egy jelenetben megjósolták volna a világjárványt.

Persze a sztori első ránézésre több sebből is vérzett, hiszen mindenkit be kellett volna oltani ebben az esetben, még a csecsemőket is, illetve egy ekkora horderejű hírt valószínűleg a világ összes médiuma átvett volna, és minden magyar újság brékingként hozta volna a halálhíreket.

Sokan már az álhíresült poszt alatt is jelezték, hogy Nyíregyháza és Rozsály között cirka 100 kilométer van, tehát már ott valami hibás, ha valaki azt írja, hogy Nyíregyháza melletti kis falu Rozsály. A rémhírterjesztő férfi amúgy nagykanizsai, tehát az általa álhírként bedobott eseményektől nagyon messze lakik.

A rendőrség álhírterjesztés miatt indított eljárást a férfi ellen.

Később Rozsály község a saját Facebook oldalán egy posztban is jelezte, hogy "élnek":

"Természetesen nem igaz, élünk:)

Egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk.

- Sztolyka Zoltán polgármester."

A Blikk röviddel a hír után riportot is készített a piciny település életéről, amelyben többek között megszólalt Ilonka néni is, aki a falu legidősebb polgára, mint mondta:

"Elképzelni sem tudom, ki és honnan vette ezt a badarságot. Sok dolgot láttam, megéltem, de mostanában még halott sem volt a faluban"

A nagykanizsai férfi később bevallotta, hogy az egészet ő találta ki, hogy felhívja magára a figyelmet.

Érdemes tehát nagyon figyelni a közösségi médiában megjelent hírekre, és nagyon oda kell figyelni a forrásokra is, hogy kitől származnak a hírek, mivel az álhírek örökké velünk lesznek, azok ellen csak a gondos utánajárás segíthet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás