promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A vakcina tényleg legyengíti az immunrendszert? Itt vannak a válaszok a tévhitekre!
Borítókép:  ADRIA PUIG / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A korona-vírus elleni oltással kapcsolatosan több tévhit is kering. Ezekre adott most választ dr. Szlávik Jánostól, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A koronavírus elleni oltás kapcsán szinnte mindent, illetve annak ellenkezőjét is lehet olvasni. Volt már arról szó, hogy chipet ültetnek be a vakcinába, hogy az emberek lenyomozhatók legyenek, aztán gyorsan kiderült, ez nem igazán állja meg a helyét. De emellett is akad számos tévhit. Ezeket tette tisztába a Metropolnak adott rövid interjújában dr. Szlávik Jánostól, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

  • Tévhit, hogy azért, mert valaki fiatal vagyok és egészséges, nincs szüksége az oltásra. „A vírus sokaknál tünetek nélkül van jelen, ám nem tudhatjuk, hogy akinek átadjuk, vajon túlélné-e a betegséget. Azok, akik a jövőben biztonságosan szeretnék meglátogatni szüleiket, nagyszüleiket, mindenképp oltassák be magukat – fogalmazott dr. Szlávik János.

  • Tévhit, hogy a vakcina legyengíti az immunrendszert. „Ez nem több, mint egy hangzatos oltásellenes szlogen. Ráadásul éppen az ellenkezője igaz, a vakcina ugyanis felvértezi a szervezetet egy olyan betegség ellen, amibe a világon már közel 2 millióan haltak benne" – állította az infektológus.

  • Tévhit, hogy a vakcina meddőséget okoz. „Az óriási ostobaságokat mindig nehéz megcáfolni, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy az oltás kizárólag az immunrendszerre hat, a női ivarszervekhez az égvilágon semmi köze" – mondta a szakember.

  • Tévhit, hogy túl gyorsan készült el. „A vakcina minden protokolláris fázison végigment, egyik fázist sem hagyták ki vagy gyorsították meg. Pusztán arról van szó, hogy az a rengeteg pénz és energia, amit az országok a vakcinába fektettek, lehetővé tette, hogy az egyes fázisok gyorsabban egymás után kerüljenek" – tisztázta a kérdést a Dél-pesti Centrumkórház orvosa.

De dr. Szlávik János arról is beszélt, hogy felesleges különbséget tenni a különböző vakcinát között, hisz mindegyik nagy valószínűséggel megvéd a koronavírustól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás