promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legijesztőbb városi legendái – 3. rész
Borítókép:  Sean Gallup/ Getty
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden kultúrának megvannak a maga városi legendái, mítoszai vagy kísérteties történetei. Itt vannak a legijesztőbb városi legendák a világ minden tájáról, Hawaii harcos szellemeitől kezdve Umm Al Duwais, az arab világ legrémisztőbb dzsinnjéig. A sorozat harmadik része következik. 

A sorozat első két részét ide és ide kattintva olvashatod!

1. Huaka'i pō: Hawaii harcos szellemei


Forrás: Culture Trip

Az éjjeljárók, akiket hawaii nyelven huaka'i pō-ként emlegetnek, halált hozó szellemek. A folklór olyan kísértetek csoportjaként írja le őket, akik néha ősi hawaii istenek és istennők társaságában utaznak, és naplemente után vonulnak le a hegyoldalakon. A menetet gyakran összekoccanó kagylóhéjak neszezése, ritmikus dobhangok, valamint énekek kísérik.

Az éjjeljárók olyan harcosok, akik életükben az ősi, szigorú hawaii kasztrendszer legfontosabb embereit védték.

A néphagyomány szerint ezek a harcosok éjszakai járőrökként folytatják feladataikat a túlvilágon. Menetüket semmilyen ember alkotta építménnyel nem lehet elterelni, kizárólag különböző növények ültetésével lehet kijelölni az utat nekik. A menet akkor és ott fejeződik be, ahol a napfelkelte eléri a harcosokat.

Hogy a harcosok pontosan milyen céllal menetelnek, az a különböző források összevetésével sem teljesen tisztázott (valószínűleg a hawaiiak mondaköreiben is eltérő verziókkal találkozhatunk), arra azonban minden forrás egyértelműen kitér, hogy a huaka'i pō-k útjának megszakítása veszélyes: a dobok és a zajos kagylóhéjak éppúgy a rituálé részét képezik, mint ahogy figyelmeztetésül is szolgálnak a lakók számára, hogy zárkózzanak be és tartsák magukat távol a szellemektől. Egyes találgatások szerint az éjjeljárók menetének célja a haldokló rokonok befogadása a birodalmukba.

2. A görög vérző kő


A képen a Thesszalonikiben épült hippodromnak (lóversenypályának) a digitális rekonstrukciója látható, amely görög és római lóversenyek és kocsiversenyek helyszíne volt sokáig. Forrás: yougoculture.com

Az úgynevezett vérző követ Thesszaloniki ókori polgárai állították fel azoknak az állampolgároknak az emlékére, akiket Theodosius bizánci császár kegyetlenül meggyilkolt. Theodosius uralkodásának ideje alatt több mint 7000 embert gyilkoltak meg. Ennek oka, hogy a lakosság állandóan elégedetlenkedett a császár háborús erőfeszítéseinek fedezésére fizetett súlyos adóterhek miatt. Amikor az őrparancsnok bebörtönzött egy szeretett fogathajtót, az emberek fellázadtak és meggyilkolták. Végül Theodosius rájött, hogy az őrparancsnok halála egy kollektív lázadás miatt történt, ezért meginvitálta Thesszaloniki népét egy lóversenyre a hippodromba, ahol őrei brutálisan lemészárolták a nézőket. 

A legenda szerint a mészárlás napján minden évben vér ömlött a túlélők által épített emlékműből. A császár végül elrendelte a kő megsemmisítését, ám a hagyomány szerint ekkor átok szállt a területre, amely még hosszú évezredekig a lóversenypálya helyére épült Hippodrom tér környékén pusztított.

A szóbeszéd szerint az elmúlt évezredekben szinte minden épület, amelyet a közelben emeltek – s amelynek tulajai vagy bérlői nem vették komolyan a helyszín szent történetét –, egyszerűen elpusztult. 

Így volt ez egészen 1978-ig, amikor egy földrengés miatt egy épület összeomlott, 29 ember halálát okozva. Az elpusztult épület helyére egy történelmi központot építettek (Megaro Billi, Thessaloniki History Center), amely Thesszaloniki archívumának ad otthont, és rengeteg információt tartalmaz a mészárlásról. A lakosok úgy vélik, hogy a történelmi archívum létrehozása végleg feloldotta az átkot.

3. A vízibabák


A Pyramid-tó Nevadában, ahol állítólag vízibabák élnek. Forrás: sierranevadageotourism.org

A legenda szerint az úgynevezett vízibabák az egész Egyesült Államokban megtalálhatók, de a leggyakrabban Utah-ban és Idahóban bukkannak fel. 

Idahóban úgy tartják, a vízibabák azoknak a kisgyerekeknek a kísértetei, akiket egy észak-amerikai indián törzs, a sosonok (vagy sosonik) a folyóba fojtottak, „megkímélve” őket az állandó éhínségtől. 

Míg egyes történetek szerint a csecsemők egyszerűen megfulladtak, a legenda egy másik változata szerint a csecsemők kopoltyút növesztve alkalmazkodtak a vízhez, és bosszút esküdtek az élők ellen.

Utah-ban azonban egy egészen más kép él a vízibabákról. Az itt élők szerint ugyanis ezek a lények nem csecsemők, hanem valamiféle törpék voltak, akik a tóban éltek, és a csecsemők hangjának utánzásával csalták csapdába a gyanútlanul arra tévedőket.

Az időnként újra és újra felbukkanó vízibabák legendája szorosan összefonódott a Nevada állambeli Pyramid-tóval, amely akkor keltette fel a média figyelmét, amikor több férfi rejtélyesen, minden nyom nélkül eltűnt a környéken. Az eltűnéseket egyesek a különböző legendákból származó vízibabák rosszindulatú szellemeire vezették vissza, akik állítólag a víz alá hurcolták áldozataikat. 

4. Dzsinnek


Részlet a 2013-as Dzsinn című filmből, amely Umm Al Duwais legendáján alapszik. Forrás: IMDB

Az Egyesült Arab Emírségekben a polgárok egyik legnagyobb félelme a dzsinnekhez kötődik, közülük is egy Umm Al Duwais nevű szellemhez, aki a térség leghíresebb dzsinnje. 

A legenda szerint Umm Al Duwais eleinte gyönyörű nőként vonzza magához a férfiakat, majd miután a közelükbe férkőzik, egy félelmetes szörnnyé változik, aki egyszerűen elfogyasztja a megbűvölt férfiakat.

Vannak, akik valóban félnek Umm Al Duwais létezésétől, azonban néhányan csak a gyerekeket ijesztgetik vele, felhívva a figyelmüket az ismeretlen veszélyekre. 

Terjeng egyébként a neten egy videó, amelyen állítólag lencsevégre kaptak egy Umm Al Duwais-hoz hasonló szellemet. Első ránézésre egy eléggé nevetséges felvételről van szó, amiről könnyen elképzelhető, hogy előre megrendezték. Az azonban biztos, hogyha „igazi” a felvétel, akkor nem túl megnyugtató a látvány.

5. A krampusz


Egy mulatozó krampusznak öltözött személy a Krampus Creatures Parade nevű rendezvényen. Forrás: Sean Gallup/ Getty

Európaiként mi természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a Mikulásnak van egy ördögi „segítője”, a krampusz, aki a rossz gyerekeket rémisztgeti, virgáccsal fenyeget, és ijesztően csörgeti a láncát. Európán kívül azonban nem mindenhol ismerik a Mikulás úgynevezett „rossz zsaruját”. 

National Geographic leírása szerint a krampusz egy 

„félig kecske, félig démoni lény: egy borzalmas vadállat, aki szó szerint megveri a rossz embereket”.

Legendája osztrák területről származik – a német Krampus szó a karom jelentésű régi német Krampen szóból eredeztethető. Alakja a keresztény néphagyomány következtében az ördöggel azonosult. 

„Stájerországban ősi hagyomány, hogy minden december 5-én éjjel nagy krampuszfelvonulást rendeznek. A fiatalok ilyenkor mesealakoknak, krampusznak öltöznek, álarcot öltenek, bekormozzák az arcukat, testüket és láncot csörgetve végigjárják a házakat. Mostanában december 1-jén van a legnagyobb krampuszfelvonulás Ausztriában, Schladmingban (Stájerország). Ekkor körülbelül 500 krampusz tűnik fel” 

– olvasható a Wikipédia oldalán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás