promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legijesztőbb városi legendái – 1. rész
Borítókép:  history.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden kultúrának megvannak a maga városi legendái, mítoszai vagy kísérteties történetei. Itt vannak a legijesztőbb városi legendák a világ minden tájáról, a Loch Ness mélyén élő Nessie-től kezdve egy 13. századi indiai városig, ahol a lakosok mintha eltűntek volna a semmiben. Sorozatunk első része következik.

1. A jeti


A jeti állítólagos lábnyomai egy 1951-ben készült fotón. Forrás: Eric Shipton/Royal Geographical Society via Getty Images

A jeti, avagy a „förtelmes hegyiember” legendája egy nepáli/tibeti népcsoporttól, a serpáktól származik. Az állítólagos Jeti a Himaláján lakik, körülbelül 6 méter magas, és 13 hüvelyk hosszú lábnyomokat hagy maga után.

Óriási, bozontos majomember, hatalmas lábakkal és rémisztő, szablyaszerű fogakkal.

Az elmúlt évtizedekben felfedezők sokasága látogatott el a Himalájára azzal a céllal, hogy bizonyítékot találjanak a fenevad létezésére. 

1921-ben egy Henry Newman nevű újságíró interjút készített a helyiekkel, akik a „metoh-kangmi” létezéséről meséltek neki, ami a LiveScience szerint „ember-medve hóembert” jelent. Newman azonban tévesen fordította le a „metoh” szót, így végül a jeti a förtelmes hegyiember néven híresült el.

2. Az amerikai Nagyláb


Egy állítólagos fénykép Nagylábról. Forrás: Bettmann/Getty Images

Bigfoot, azaz Nagyláb voltaképpen a Jeti amerikai megfelelője. Legendája 1958-ban kezdődött, amikor Andrew Genzoli újságíró közzétett egy olvasói levelet egy újságban. A levél írója bizonyos „titokzatosan nagy lábnyomokról” értekezik, amelyeket Kalifornia északi részén találtak a fakitermelő munkások. 

„Lehet, hogy a Himalája förtelmes hegyiemberének a rokona”

– írta Genzoli a history.com szerint.

Az amerikaiak 1958 óta folyamatosan keresik az óriási lényt, akire a túrázókra támadó vadállatként vagy gyengéd, magányra vágyó óriásként szoktak a legtöbbször hivatkozni.

3. Kuldhara


Így néz Kuldhara napjainkban. Forrás: SONAL SACHAN / Shutterstock

Kuldhara egy indiai falu, amely látszólag egyik napról a másikra vált teljesen elhagyatottá. A helység története egészen a 13. századig nyúlik vissza, azonban 1825 óta egy lélek sem lakik ezen a titokzatos helyen. A körülbelül 1000 lelket számláló falu lakói nyom nélkül tűntek el egyik napról a másikra. Senki sem tudja, miért vagy hova mentek, és arról sincsenek feljegyzések, hogy bárki látta volna őket távozni. 

Vannak persze különféle elméletek mérgezett kutakról, kapzsi uralkodóról és fogyóban lévő vízkészletekről, ezek közül azonban egyik verzió sem ad kielégítő magyarázatot arra, hogy a lakóknak miért kellett ilyen hirtelen távozniuk. Az igazán nagy kérdés azonban az, hogy miért nem települt be senki később a faluba. Itt jön képbe a legenda, amely szerint a falu egykori vezetője elátkozta a földet, így mindenki meghal, aki odaköltözik. 

Az Indiai Paranormális Társaság tagjai egy alkalommal eltöltöttek egy éjszakát a településen, és a Gulf News szerint a következőkről számoltak be:

„A legsötétebb órákban gyakoriak a testetlen suttogások, sikolyok és zajok. Sokunk tanúja volt a jelenéseknek, lépéseket hallott, szokatlan érintéseket tapasztalt”.

4. A chupacabra


A chupacabra egyik ábrázolása. Forrás: BBC

A chupacabra szó spanyolul „kecske szívót” jelent. Kezdetben valamiféle vérszvó, hüllő lényeknek tartották őket, amelyek a kecskék és más kisebb állatok véréből táplálkoznak.

Az első bejegyzett chupacabra-támadás 1995-ben volt Puerto Ricóban, amikor nyolc juhot találtak holtan, amelyeknek állítólag kiszívta valami a vérét, és a mellkasukon három apró sebet találtak. Öt hónappal később körülbelül 150 haszonállatot fedeztek fel ugyanilyen állapotban a környéken. A különös lények legendája időközben világszerte elterjedt, miközben Latin-Amerikában és az Egyesült Államokban is jelentették a lények észlelését. 

Néhányan talán még emlékszünk rá, hogy a 2000-es években a chupacabra legendája ismét felbukkant, de már más ábrázolásban. A BBC akkor egy egészen borzalmas külsejű állat képeit közölte:

„Szőrtelen, kutyaszerű, négy lábon járó, megégett bőrű élőlény”.

A tudósok azonban tesztelték a megtalált tetemek DNS-ét, és végül minden egyedet azonosítani tudtak normális állatokként, akik egy fertőzés miatt hullajtották el szőrzetüket.

A legenda azonban továbbra is él.

5. A Loch Ness-i szörny

Egy állítólagos fotó a legendás Loch Ness-i szörnyről. Forrás: AP

A skót Loch Ness-i szörny minden idők talán leghíresebb városi legendája. A Nessie-nek becézett lény állítólag Skócia második legmélyebb tavának, a Loch Nessnek a mélyén él. Az Encyclopedia Britannica szerint a szörnyet már az őskorban is észlelték – legalábbis erre utalnak bizonyos őskori faragványok, amelyek egy titokzatos vízi fenevadat ábrázolnak.

Az észlelések 1933-ban kezdek sűrűsödni, ekkor készült el ugyanis egy út a tó környékén, amely akadálytalan kilátást nyújtott a látogatóknak Loch Nessre.

Akkoriban egy pár azt állította, hogy látott valamilyen óriási tengeri lényt a víz felszínén, a legenda így növekedni kezdett.

Bár a szörnyet ábrázoló fénykép mindegyikéről kiderült, hogy hamisítvány, a tó továbbra is a szörnyvadászok egyik legkedveltebb úticélja. Becslések szerint Nessie évente 40,7 millió fontot (több mint 16,5 milliárd forint) hoz Skóciának a turizmus révén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás