promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ legijesztőbb városi legendái – 2. rész
Borítókép:  thesouthafrican.com
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Minden kultúrának megvannak a maga városi legendái, mítoszai vagy kísérteties történetei. Itt vannak a legijesztőbb városi legendák a világ minden tájáról, a pekingi szellembusztól Pinky Pinky-ig, a rózsaszín hajú afrikai démonig. A sorozat második részében új legendákról rántjuk le a leplet!

Az alábbi cikkben a sorozat első részét olvashatod:

1. A pekingi szellembusz


Forrás: thatsmags.com

A pekingi szellembusz megdöbbentő története néhány embert biztosan el fog rettenteni a tömegközlekedéstől. Mint annyi városi legenda, ez is egy sötét és viharos éjszakán kezdődik. November 14-e van, egyes források szerint 1992-ben, mások szerint 1995-öt írunk. Késő este, éjfél körül közlekedik egy busz Pekingben, a 375-ös úton, ez az aznapi utolsó járat. Két férfi int a buszsofőrnek, aki nem szívesen veszi fel őket, mivel nem a megállóban állnak. Végül mégis megáll, felveszi őket.

Ekkor kiderül, hogy valójában hárman vannak. A két utas egy harmadikat fog közre, igyekeznek feltámogatni a buszra – a középen álló férfi ziláltnak látszik, fejét lehajtja, így senki sem láthatja az arcát. Mindhárman rendkívül sápadtak, és a Csing-dinasztia ruháját viselik, amely Kína utolsó császári dinasztiája volt 1644-től 1912-ig. Öltözéküket a buszsofőr valószínűleg azzal magyarázza, hogy biztosan színészek voltak, akiknek a munka után nem volt idejük ruhát váltani.

Amint a busz lassan kiürül, már csak két utas marad: egy fiatalabb és egy idősebb férfi (a történet egy másik verziója szerint nők voltak). Az idősebbik alak egyszer csak rátámad a fiatalabbikra, mondván, ellopta a pénztárcáját. Kényszeríti, hogy leszálljanak a következő megállóban és a rendőrségre menjenek. Leszálláskor egy fiatalember segítségét kéri a megállóban. A történet egyes verziója szerint a két férfinak egyáltalán nem volt lába. A megállóban álló emberek közül ketten feljelentést tesznek a rendőrségen a furcsa jelenségről, de kinevetik őket. 

Másnap az autóbusz-társaság közleményt ad ki: 

„Múlt éjjel eltűnt a 375-ös út utolsó járata, a sofőrrel és a jegyszedő hölggyel együtt”. 

Egyes verziók szerint a buszt sose találták meg, más változatok szerint a jármű napokkal később került elő, benne három súlyosan lebomlott holtesttel. A rejtély a mai napig megoldatlan maradt.

2. A gjengangerek


A gjenganger áldozatát a tenger felé ráncigálja. Thorvald Niss (1932) festménye. Forrás: Wikipédia

A skandináv folklórból elterjedt gjenganger kifejezés szó szerinti fordításban azt jelenti, „járkálni a halál után”.

A hagyomány szerint a gjengagner egyfajta zombi-szellem hibrid, mivel van teste (mint egy zombinak), azonban az emlékei is megmaradtak (mint egy szellemnek).

Gjengangerek akkor jönnek létre, amikor egy halottnak befejezetlen dolga van (a folklórból ismeretes például egy halott anya története, aki gyermekei mostoháját fenyegeti meg), vagy ha erőszakos módon vesztette életét, gyilkosság vagy öngyilkosság révén. 

A gjengangerekben való hit egyébként egészen a vikingekig nyúlik vissza, akik gyakori jelenségként tekintettek e lények létrejöttére.

3. Pinky Pinky, az afrikai démon


A johannesburgi fotográfus, Lutendo Malatji egy egész fotósorozattal keltette életre a mítoszt. Forrás: thesouthafrican.com

Míg az amerikai gyerekek Bloody Mary-vel (Véres Máriával) riogatják egymást a mosdóban, Dél-Afrikában egy Pinky Pinky nevű, megdöbbentően rózsaszínű hajú démontól rettegnek, aki a lányokat veszi célba. A helyi legenda szerint Pinky Pinky különösen gyűlöli azokat a lányokat, akik rózsaszín fehérneműt viselnek, és éppen menstruálnak.

A mítosz úgy keletkezett, hogy egy időben több lány is eltűnt Dél-Afrikában, a pletykák szerint akkor, amikor a vécére mentek.

„A mítosz állítólag azért jött létre, hogy elriassza a lányokat az utcákról” 

– írja a thesouthafrican.com.

4. A Sydney Harbour Bridge


A Sydney Harbour Bridge (Kikötő híd) a város ikonikus operaházának közelében található. Forrás: thetravel.com

Hivatalosan 16 ember halt meg a híd építése alatt, amelyet 1928-ban fejeztek be. A legendák szerint azonban még három férfival kell kiegészíteni a halottak számát, akiknek a holtteste a hídban van a mai napig, ugyanis az építkezés alatt beleestek a híd téglaoszlopaiba. Mivel azonban a munkások bevándorlók voltak, és mivel a munkaügyi törvények akkor még nem voltak annyira szigorúak, eltűnésüket hetekig nem vették észre. A holttestüket túl nehéz lett volna felkutatni, ezért örökre otthagyták őket.

5. Abu Regl Masloukha


Abu Regl Masloukha egy ábrázolása. Forrás: DeviantArt

Egyiptomban Abu Regl Masloukhával ijesztgetik a rossz gyerekeket. Nem igazán lehet tudni, hogy pontosan miféle lényről is van szó. A források annyiban egyeznek csupán, hogy Abu Regl Masloukha valamiféle szörnyeteg, akinek az egyik lába teljesen le van égve. Az egyiptomi gyerekeket azzal ijesztgetik a szülők, hogy ha rendetlenül viselkednek, például nem írják meg a házi feladataikat vagy szemtelenek, akkor Abu Regl Masloukhához küldik őket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás