Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Majd kilenc millió forintért kelt el Newton korszakalkotó műve

Majd kilenc millió forintért kelt el Newton korszakalkotó műve

Tech & Tudomány

Majd kilenc millió forintért kelt el Newton korszakalkotó műve

Tech & Tudomány

HZS 21:00

Egy igazi ritkaságnak számító könyvre bukkant egy Dél-Walesben lakó család. Sir Isaac Newton A természetfilozófia matematikai alapjai című könyv első angol nyelvű kiadásának egyik példánya már egy ideje ott volt a polcukon, végül majd 9 millió forintért kelt el egy aukción.

Sir Isaac Newton A természetfilozófia matematikai alapjai című könyv első angol nyelvű kiadásának egyik példánya 22 ezer fontért, azaz majd 9 millió forintért kelt el egy aukción Angliában – számolt be a hírről a BBC. Az igazi ritkaságnak számító műre egy Dél-Walesben lakó család talált rá, amikor a koronavírus-járvány miatti lezárások idején nekiállt lomtalanítani.

„Majdnem leestem a székről, amikor rájöttem, hogy ez a tudomány egyik legnagyszerűbb műve angol nyelven. Nem a világ legjobb példánya, de legalább teljes”

– mesélte a portálnak Chris Albury, a Dominic Winter Auctioneers aukciósház árverésvezetője.

Chris Albury jelezte, a könyvben benne vannak Newton mozgástörvényei, ahogy olvasható az is, hogy miként vezeti le a tudós a gravitációs elméletet. Mint Albury elmondta, nem lehet tudni, hogy az 1729-es első angol nyelvű kiadásból hány példány maradt fent, de az biztos, hogy nagy ritkaságra bukkantak. (A könyv eredetileg 1687-ben, latin nyelven jelent meg.)

A Dominic Winter Auctioneers aukciósház árverésvezetője elárulta, amikor a szerencsés rájött, hogy megütötte a főnyereményt, a levegőbe bokszolt örömében.

„Ott volt a polcán és épp azt kereste, mit tud eladni a lezárások idején. Kétkötetes, és ha egy oldal is hiányzik belőle, akkor az egészet ki lehet dobni az ablakon. Épp ezért bejöttek hozzám és negyven idegtépő percen át nézték, ahogy vizsgálódom, egészen addig, amíg becsuktam a második kötetet és közöltem, hogy teljes és 15 ezer fontot ér”

– tette hozzá Albury.

A könyv egy New York-i licitálóhoz került.

Borítókép: LEEMAGE VIA AFP