Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Kézzel írott Einstein-levelet kapott a Nobel Múzeum – ez áll benne

Kézzel írott Einstein-levelet kapott a Nobel Múzeum – ez áll benne

Tech & Tudomány

Kézzel írott Einstein-levelet kapott a Nobel Múzeum – ez áll benne

Tech & Tudomány

Promotions - 2019.06.24. 21:00

Hiába kapott 1922-ben Einstein Nobel-díjat, bőven akadtak, akik utána is kétségbe vonták elméleteit. A Nobel Múzeumnak adományozott dokumentumból kiderül, hogy a tudós maga is részt vett a tudományterületén zajló vitákban.

Per Taube svéd üzletember 2018 decemberében különleges, két oldalas Einstein-levelet vásárolt egy aukción. A 110 ezer euró értékű dokumentum 1922-ben Dél-Kelet Ázsiában íródott, és a világhírű tudós arról értekezik benne, hogy Erich Trefftz német matematikus az Annalen der Physik (Fizikai Évkönyv) című tudományos folyóiratban megjelent cikke, miért nem helytálló. 

Most a stockholmi Nobel Múzeumnak adományozott kéziratban a szerző komplex egyenletek kíséretében utasítja el Trefftz azon hipotézisét, amely azt állítja, talált egy „statikus” megoldást az általa megalkotott általános relativitáselméletre.

star2.com

A kézirat megléte bizonyítja, hogy akadtak olyanok, akik még akkor is kételkedtek Albert Einsteinben, miután megkapta a Nobel-díjat. Egyúttal a dokumentum bizonyítja, hogy maga Einstein is aktívan részt vett a vitában.

Meg kell jegyezni 1922-ben Einstein nem relativitáselméletért, hanem a „fotoelektromos hatások törvényeinek felfedezéséért” kapott komoly elismerést.

(star2)

Borítókép: History.com